Hľadáte dlažbu do interiéru, ktorá mu prinesie unikátny vzhľad a nadčasovosť? Tieto vlastnosti a mnoho iných pozitív, vám prinesie prírodný materiál travertín. Viac sa o ňom a možnostiach jeho využitia v domácnosti dozviete v nasledujúcom článku.

Travertín — kúsok prírody u vás doma

Prírodný vápenec s pórovitým povrchom — travertín, na prvý pohľad pripomína mramor, je však od neho o niečo lacnejší. Svojimi vlastnosťami ale za mramorom v ničom nezaostáva. Travertín výborne odoláva vlhkosti, preto je vhodný do každej miestnosti vrátane kuchyne alebo kúpeľne. Nemusíte sa obávať ani rozliatych tekutín a využijete ho tiež na terase alebo pri bazéne. Nevplývajú naň ani zmeny teploty a má nešmykľavý povrch. Pri správnej starostlivosti bude travertín slúžiť ešte nasledujúcim generáciám bez akejkoľvek zmeny farby.

Interiérová dlažba z travertínu

Ak sa rozhodnete pre travertín, dodá vášmu príbytku jedinečný vzhľad a pohľad naň vás nikdy neomrzí. Jednotlivé kusy sa od seba navzájom líšia farbou a žilami iných hornín. Každý kúsok dlažby alebo obkladu je preto jedinečný. Sfarbenie travertínu môže byť od bielej po svetložltú farbu, zriedkavo môžete nájsť i fialové a svetlosivé odtiene. Travertín môžete využiť na podlahu, ako obklad stien, pohľadové steny, obklad okolo krbu aj na schodisku.

Interiérová dlažba z tohto prírodného materiálu odolá všetkým módnym trendom. Vďaka impregnácii odolá tiež mastnote a iným nečistotám. Impregnáciu je pritom potrebné obnovovať len raz za 7 rokov. Umývať ho môžete čistou vodou alebo vodou s pridaním čistiaceho prostriedku na prírodný kameň. Výhodou je tiež odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Prípadné praskliny sa dajú opraviť bez nutnosti výmeny poškodenej časti a môžete ho kombinovať aj s podlahovým kúrením.