Zatienenie interiéru pred slnečným žiarením využívame v každom ročnom období. Aké si však zo všetkých možností, ktoré sa ponúkajú, vybrať? Pomôže vám v tom porovnanie jednotlivých typov tieniacej techniky.

Tieniaca technika aj jej typy

Tieniaca technika pomáha chrániť interiér pred prehrievaním aj únikom tepla. Na trhu nájdete bohatú ponuku možností, z ktorých môžete vyberať. Profesionálna tieniaca technika tak ponúka riešenie šité na mieru pre každého.

Interiérové rolety

Interiérové rolety sa vyrábajú v rôznych dizajnoch, vďaka čomu dokážu vkusne doplniť vzhľad každej miestnosti. Na výber máte plisé, látkové a rímske rolety aj rolety deň noc. Pred tým, ako sa rozhodnete pre konkrétny typ, ujasnite si, aké sú vaše požiadavky na intenzitu zatienenia. Podľa toho si zvolíte hrúbku textilu. Výhodami interiérových roliet sú nižšia cena a jednoduchá montáž. Nedokážu však rovnako efektívne chrániť interiér pred prehriatím a tiež únikmi tepla ako exteriérové rolety.

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety dokážu miestnosť celkom zatemniť a v zime zabraňujú úniku tepla do okolia domu. V letnom období oceníte ich schopnosť chrániť sklá okien pred zohriatím, čím pomáhajú udržiavať vo vnútri obydlia príjemný klímu. Exteriérové rolety výborne odolávajú poveternostným podmienkam a je možné ich doplniť o možnosť uzamykania, čím zvyšujú bezpečnosť domu. Na výber máte z viacerých farebných prevedení. Montáž však vyžaduje stavebnú prípravu, na čo je potrebné myslieť už pri príprave projektu domu.

Screenové rolety

Moderným riešením tienenia sú screenové rolety, ktoré sa montujú na okná z vonkajšej strany. Screenové rolety chránia pred pohľadmi z vonku, no výrazne neovplyvňujú svetelné podmienky v miestnosti ani viditeľnosť smerom von. V letnom období oceníte aj ich schopnosť ochrániť sklo pred prehriatím. Napriek tomu, že na pohľad pôsobia dosť krehko, použité materiály zabezpečujú výbornú odolnosť voči zmenám teploty aj vetru.

Interiérové žalúzie

Interiérové žalúzie sa vyrábajú v dvoch prevedeniach — ako vertikálne a ako horizontálne. Vyberať si pritom môžete zo širokej škály odtieňov, dizajnov a materiálov. Výhodou žalúzií je jednoduché ovládanie a dobrá regulácia svetla. Vertikálne žalúzie navyše jedinečným spôsobom dotvoria vzhľad priestoru. Nevýhodou je ich menšia termoregulačná schopnosť.

Exteriérové žalúzie

Moderné vonkajšie žalúzie umožňujú regulovať množstvo svetla podľa vašich predstáv. Ochránia tiež okná pred prehriatím slnečnými lúčmi. Pomáhajú tak znižovať výdavky na kúrenie a klimatizáciu. Čiastočne dokážu zabrániť aj prenikaniu hluku z ulice.

Exteriérové žalúzie vydržia bez poškodenia slúžiť desiatky rokov a ľahko sa čistia. Pred ich montážou je potrebná stavebná príprava. Ak plánujete inštalovať exteriérové žalúzie je vhodné s tým počítať už počas projektovania domu. Montáž je možné uskutočniť aj na existujúcu stavbu s tým, že znížia svetlú výšku okien.