V súčasnej dobe sa nám pojem Sputnik spája skôr s medicínou a vedou avšak tento pojem je veľmi známy aj v oblasti interiérového dizajnu.

V 40-60.tych rokoch počas takzvanej „atómovej éry dizajnu“ vznikol prvok, ktorého originál by ste dnes zohnali len veľmi ťažko- luster s názvom Sputnik od belgickej firmy SA Boulange. V mnohých dnešných interiéroch ale môžeme vidieť jeho rôzne napodobeniny. Pozrime sa na to ako možno tento kultový objekt zakomponovať do rôznych interiérov.

Luster Sputnik bol uvedený na trh v roku 1957, v čase kedy sa spoločnosť vyrovnávala s hrozbou atómovej vojny. Napätie, ktoré spoločnosti prevládalo ovplyvnilo výrazným spôsobom aj dizajn či architektúru a vzniklo niekoľko ikonických kúskov, ktoré sa stali v tej dobe veľmi obľúbenými prvkami každého interiéru. Medzi tie patrí aj luster Sputnik. Chrómový luster s mnohými ramenami, na konci ktorých sú umiestnené žiarovky sa vyrábal s rôznymi obmenami a interpretáciami naprieč celou Európu a dopyt po ňom môžeme vidieť aj v súčasnosti. Odborníci, zaoberajúci sa zháňaním takýchto dizajnových kúskov sa zhodujú v tom, že originál by ste dnes zohnali len veľmi ťažko. Práve vysoký dopyt po tomto prvku a malá šanca zohnať originálny kúsok podnietil mnohých výrobcov svietidiel k tvorbe konceptov, ktoré vychádzajú práve z tohto dizajnu.

Mid century interiér

Klasické prostredie pre tento dizajnový prvok je interiér zariadený v štýle mid century. Drevený lakovaný nábytok typický pre 50-60.roky, ktorý dnes mnohí opisujú jednoducho ako retro. Doplnený o farby ako aqua, červená či oranžová. Luster sa stáva dominantným prvkom interiéru a dizajnéri v takýchto interiéroch uprednostňujú hlavne mosadzné variácie tohto prvku.

Zdroj: pinterest.com

Svetlé tóny

V interiéroch ladených do svetlých tónov s nádychom ženskosti dizajnéri navrhujú hlavne postriebrené lustre s bielym svetlom. Práve vďaka tejto kombinácii sa nenaruší jemne ladený interiér a luster do interiéru ľahko zapadne a vkusne ho doplní.

Zdroj: pinterest.com

Tmavé tóny

Opačným prípadom sú tmavé interiéry, v ktorých sa luster stáva väčšinou veľmi výrazným prvkom. Obzvlášť zaujímavé môže byť skombinovať tento kúsok s tmavým stropom prípadne ho umiestniť nad jedálenský stôl z tmavého dreva.

Zdroj: pinterest.com
Kombinácia s rôznymi materiálmi

Aj napriek tomu, že luster Sputnik je sám o sebe veľmi výrazným prvkom netreba sa báť ani jeho kombinácie s rôznymi inými materiálmi či štýlmi. V súčasnosti je týmto dizajnom inšpirovaných už toľko dizajnérov, že aj podoby samotného Sputnika sa značne líšia. O to jednoduchšie je luster zakomponovať do štýlu, v ktorom chceme navrhnúť samotný interiér.

Zdroj: pinterest.com