Jedna kľučka, dva rôzne tvary- to je UP&DOWN. Novinka v oblasti dverného kovania od českého výrobcu M&T, ktorá vznikla v spolupráci s dizajnérskym duom Herrmann and Coufal a ktorá jeho majiteľovi poskytuje možnosť rozhodnúť sa ako bude jeho kľučka po namontovaní vyzerať. 

Unikátne asymetrické kovanie UP&DOWN umožňuje len zmenou pozície na dverách premeniť výraz kľučky a zároveň aj jej ovládanie. „Výnimočnosť kovania spočíva práve v možnosti voľby. Vie byť totiž UP aj DOWN, záleží na každom, akú variantu uprednostní a ako kľučku na dvere namontuje.“ hovorí Eduard Herrmann. Variabilita kľučky so sebou prináša aj ďalšiu výhodu – časom ju možno jednoducho otočiť a dvere vďaka jej výraznému charakteru získajú opäť novú, neopozeranú tvár.

zdroj: www.kliky-mt.cz

Autori dizajnu hovoria, že návrh kľučky poňali ako umelecké dielo, sochu. Kľučka sa podľa ich vlastných slov hodí skôr k minimalistickým dverám ale veria, že interiéroví dizajnéri dokážu ich dielo zakomponovať do rôznych variant dverí. Základovým materiálom kovania UP&DOWN je masívna mosadz, ktorá vyniká vysokou pevnosťou a odolnosťou. Kľučka sa zatiaľ vyrába v šiestich povrchových úpravách a to titan čierny mat, titan mosadz mat, titan braun mat, matný nikel, lesklý chróm a titan chróm mat.

zdroj: www.kliky-mt.cz

Nápad na návrh kľučky vznikol ešte v dobe študentských čias dizajnérskeho dua, kedy spoločne rozoberali tému kľučiek v rámci istého predmetu. Téma ich veľmi zaujala a tak jej potenciál rozvíjali ďalej. Neskôr oslovili českého výrobcu M&T s niekoľkými návrhmi a práve tento dizajn spoločnosť upútal najviac. Až počas rozvíjania samotného návrhu prišiel nápad inštalovať kľučku oboma smermi hore aj dole. Konštrukčnú stránku malo na starosti M&T zatiaľ čo dizajnéri sa mohli plne sústrediť na dizajn kľučky. Návrhy dizajnérskeho dua nájdete zhmotnené aj v kolekciách iných popredných českých značiek a na svojom konte majú už niekoľko prestížnych ocenení ako napríklad Designblok Diploma Selection, Czech Grand Design, Elle Decoration International Award či Red Dot Award.