Český produktový dizajnér Jaroslav Juřica a architekt Jiří Bužek získali prestížne ocenenie Red Dot za ich Origami Wall. Ich kvetináče ponúkajú modularitu, vďaka čomu je možné vytvoriť oporný múr vysadený z jednej strany rastlinami alebo vytvoriť zelenú stenu v interiéri. Všetko je variabilnou veľkosťou, farbami aj textúrou.

Ako autori sami hovoria ich hlavným zámerom bolo rozšíriť vnímanie pojmu oporný múr o silnejší ekologický, sociálny a vizuálny aspekt. Jednotlivé prvky sú tvorené tenkostennými, betónovými odliatkami. Betónová zmes bola navrhnutá priamo na mieru, tak aby zaisťovala pevnostné a hydrofóbne vlastnosti.

„Betónovú zmes sme navrhli v spolupráci s Ústavom stavebných materiálov stavebnej fakulty VUT v Brne. Je navrhnutá s ohľadom na pôsobenie agresívnych zložiek obsiahnutých v substrátoch, hydrofóbne vlastnosti a vysokú pevnosť s ohľadom na hrúbku stien.“ uvádzajú na svojej stránke autori.Systém ukladania jednotlivých tvaroviek navrhli tak, že pôdorysne trojuholníkový výrez nevytvára žiadny zrážkový tieň, čím využíva prirodzené dažďové zavlažovanie. Tvarovka je zo zadnej strany maximálne otvorená tak, aby korene mohli voľne prerastať do svahu a neboli zaťažené nadmerným množstvom vody.

Kvetináče sú odlievané do autormi vyvinutých foriem. Tvárnice sú odlievané aj odformované ručne v priestoroch so stabilnou teplotou. Proces výroby každého kusu je tak pod neustálou kontrolou až do zabalenia a expedície. Tvárnice sme schopní dodať v rôznom farebnom prevedení podľa vzorkovníka. Na prednú stranu je možné aplikovať individuálnu textúru.Nekompromisný prístup k detailu umožnil autorom vyvinúť stavebný systém, ktorý prepája sochárstvo s úžitkovým umením a technológiami. Spojením premysleného designu, dokonalého spracovania betónu a funkčnosti, vytvorili produkt, ktorý vnáša do priestoru jedinečnú atmosféru.Kvetináče sú zatiaľ ponúkané v dvoch verziách a to W55, W90. Systém W55 spája všetky vlastnosti dokonale strihanej záhrady. Vyrieši nerovnosti terénu, poskytne vám miesto na pestovanie bylín, okrasných tráv i zeleniny a vytvorí harmonický priestor aj počas vegetačného pokoja. Systém W90 je prémiové riešenie vertikálnej záhrady pre interiér aj vonkajšie fasády. Premyslený dizajn čistej geometrickej štruktúry neustále mení svoj vzhľad prerastaním organickou flórou, čím doslova oživuje priestor, ktorý sa ani po rokoch neomrzí.