Sedenie nemusí byť len otravnou a neprirodzenou činnosťou, ktorá nášmu telu škodí. Pri správnom výbere kresla, môže naopak tento pohodlný kúsok nábytku nášmu telu pomôcť a vytvoriť preň ideálne podmienky nielen na relax.

Ak si preto hľadáte podobný doplnok do svojej domácnosti aj vy, máme pre vás niekoľko dôležitých otázok, ktoré by ste si mali pri výbere položiť.

Kde by malo stáť vaše kreslo a má dostatok miesta?

Do ktorej miestnosti by ste mali umiestniť vaše nové kreslo? Polohovacie kreslo sa často umiestňuje do obývacej izby alebo modernej kancelárie, ale perfektná je aj hosťovská izba. Možno chcete vo svojom novom kresle sledovať televíziu a umiestniť ho priamo pred televízor. Moderné relaxačné kreslá sú ideálnym miestom na oddych, relax a čítanie. V takomto prípade sa pre ich umiestnenie odporúča skôr tichá a odľahlá izba.

Venujte tiež veľkú pozornosť rozmerom budúceho relaxačného kresla, pretože niektoré modely majú samostatnú opierku nôh alebo sa dajú zložiť. Celkovo môže byť takéto ležadlo poriadne dlhé. Najlepšie je použiť rozmery miestnosti a náčrt, aby ste si vopred overili, ako sa nové kreslo zmestí do danej miestnosti.

Malo by byť kreslo polohovateľné a nastaviteľné?

Polohovacie kreslo je také dobré, ako pohodlne a uvoľnene sa v ňom môžete usadiť. Samozrejme, každý pohodlie a komfort vníma inak. Preto by malo byť možné polohovacie kreslo v každom prípade nastaviť. Len tak dosiahnete optimálne pohodlie, najmä ak chcete v relaxačnom kresle stráviť dlhý čas.

Zmeniť polohu sedenia alebo ležania má tiež zmysel z toho dôvodu, aby ste pri nie vždy ideálnej sedavej polohe tela podporili jeho krvný obeh. Polohovacie kreslo by sa malo pri sedení dať ľahko nastaviť. Pri niektorých modeloch stačí jednoduché presunutie váhy tela dozadu, pri iných sa to robí pomocou páky. U mnohých relaxačných kresiel sa navyše dá nastaviť nielen operadlo, ale aj oblasť hlavy a nôh.

Aký poťah má mať kreslo?

Okrem pohodlia je pri kresle dôležité, aby pôsobilo aj ako originálny doplnok a štýlový dizajnový nábytok. To možno dosiahnuť, okrem tvaru, výberom správneho poťahového materiálu!

Relaxačné kreslá sú najčastejšie dostupné s látkovým alebo koženým poťahom. Koža má tú vlastnosť, že je spočiatku vždy chladnejšia ako látkový poťah. Zahreje sa až časom telesným teplom. Kožené sedačky sú v zime vnímané o niečo nepohodlnejšie ako látkové poťahy. Pri vysokých teplotách to zasa vyzerá úplne inak. Tu môže chladnejší kožený kryt túto nevýhodu rýchlo zmeniť na výhodu.

Imitácia alebo pravá koža je na rozdiel od látky jednoduchšia aj na starostlivosť, škvrny sa dajú z kože jednoducho zotrieť. Pri látkových poťahoch môžu tekutiny a potraviny preniknúť do látky a zanechať nevzhľadné škvrny, ktoré sa potom len ťažko dostávajú von. Aj keď je starostlivosť o kožu v bežnom každodennom živote jednoduchšia, mali by ste sa o ňu občas starať pomocou prípravku na starostlivosť o kožu, pretože časom môže skrehnúť.

Aký štýl sa vám páči a ako kvalitné je kreslo?

Dôležitý je samozrejme aj dizajn a vzhľad stoličky. Pretože len ak sa vám páči a dobre vyzerá, radi si na ňu sadnete, aby ste si oddýchli. K dispozícii sú kreslá v mnohých rôznych veľkostiach, farbách, tvaroch a prevedeniach. Pri kúpe si teda určite vyberte model, ktorý sa vám po vizuálnej stránke páči.

Ak na kresle sedíte alebo ležíte nepohodlne, pretože čalúnenie je pre vás príliš tvrdé alebo príliš mäkké, nebudete sa môcť dostatočne uvoľniť. Preto je veľmi dôležité si to vyskúšať. Pozornosť venujte aj spracovaniu kresla. Sú poťahy správne ušité? Je povrch pekný, mäkký a pohodlný? Je relaxačné kreslo pevne nainštalované?

Aké ďalšie funkcie môže mať polohovacie kreslo?

Ku kreslu vedia výrobcovia vymyslieť všelijaké doplnky. Niektoré modely môžu mať dokonca aj masážnu funkciu, ktorú si môžete podľa potreby zapnúť. Okrem masážnej funkcie je vrcholom hlboké teplo. Chrbát zohrievajú vstavané zdroje tepla v zadnej časti. To je obzvlášť príjemné v zime a pomáha aj pri napätých chrbtových svaloch. Môžete si tak sadnúť do kresla a urobiť si naozaj pohodlie. Tieto extra funkcie však môžu mať vysoký príplatok.

Čo musíte zvážiť pri čistení kresla

Výber poťahu by nemal vychádzať len z vlastných preferencií, ale aj z vlastností materiálu. Najmä s deťmi a domácimi zvieratami v domácnosti by poťah nemal byť citlivý na nečistoty a mal by sa dať ľahko čistiť. Presvedčia tu najmä materiály vyrobené zo syntetických vlákien, ako je mikrovlákno. Škvrny na bavlnených alebo iných látkových poťahoch sa často nedajú úplne odstrániť, látka je ale zasa na dotyk príjemnejšia.