Pri každej práci je potrebné vhodné osvetlenie. Platí to aj v prípade, že vaším pracovným nástrojom je iba počítač. Aby vás neboli oči ani hlava, nepodceňte výber osvetlenia v kancelárii alebo pracovni.

Stropné aj stolné svietidlo

Dobré osvetlenie kancelárie si vyžaduje viac ako jedno svietidlo. Hlavné, alebo tiež centrálne osvetlenie, by malo osvetľovať celý priestor. Centrálne stropné svietidlá je možné umiestniť na strop alebo do podhľadu. Najmä vo veľkých kancelárskych priestoroch myslite tiež na to, aby bolo osvetlenie kancelárie rovnomerné. Striedanie svetlých a tmavých zón nie je vhodné.

Priamo na pracovnom stole nesmie chýbať stolná lampa. Ak pracujete potme, alebo ak nie je v miestnosti dostatok prirodzeného svetla, je dobré umiestniť lampičku napríklad za monitor. Svetlo bude vychádzať z poza neho a vaše oči budú menej unavené. Svetlo monitora by nikdy nemalo byť jediné svetlo v miestnosti a žiadne svietidlo by nemalo oslňovať vás alebo vašich kolegov. Vhodné je, ak je lampička nastaviteľná, aby ste mohli meniť presné nasmerovanie svetelného prúdu. Žiarovka by tiež nemala vyčnievať spod tienidla.

Zdroj: Pixabay

Farba svetla v kancelárii

Farba svetla je mimoriadne dôležitá, pretože dokáže unaviť aj nabudiť. Keďže pri práci je potrebné dosiahnuť druhú možnosť, ideálne je studené biele svetlo. Najlepšie je také, ktorého teplota farby je 4 000 – 5000 K. Pri tejto teplote svetla neprichádza ku skresľovaniu farieb do žltých odtieňov a podporuje aj vašu aktivitu. Biele studené svetlo by mali vyžarovať stropné aj stolné svietidlá.

Z hľadiska úspory energie a životnosti je vhodné použiť LED osvetlenie. LED osvetlenie nevyžaruje ani ultrafialové a infračervené žiarenie. Pokiaľ ide o intenzitu svetla, pre kanceláriu a pracovňu sa odporúča 300 – 500 luxov. Tieto odporúčania platia v prípade, že pracujete na počítači a z času na čas si potrebujete napísať nejaké poznámky na papier.