Jednou z kategórii v rámci Ceny za architektúru je aj kategória interiér. Neodmysliteľná súčasť architektúry. Oblasť, ktorú ako každodenní užívatelia vnímame najsilnejšie. Ako vyzerajú interiéry nominované na najprestížnejšie architektonické ocenenie na Slovensku? 

1903

Architekti: Kilo / Honč

Hlavnou myšlienkou pri návrhu tohto interiéru bola snaha vytvoriť čo najotvorenejší priestor, v ktorom je nábytok len akousi scénou. Slovami poroty: „Veľká hodnota tohto bytu spočíva v jeho odvážnom, priam experimentálnom dispozičnom riešení.“ Zámerom bolo vytvárať skôr atmosféry ako jasne definované priestory. Byt je navrhnutý tak aby sa v jednotlivých priestoroch mohla naplno prejaviť individualita a radosti jeho obyvateľov. Ako pri popise bytu architekti sami napísali: „Je to o byte, ľuďoch, láske, vstávaní a zaspávaní, dlhých večeroch a diskusiách pri stole, o jedle, pokoji, deťoch, o pocitoch, o Vás.“ Porota tiež kladne ohodnotila to, že mladí ľudia čoraz viac oslovujú architektov pri dotváraní ich obydlí.

O tomto byte a ateliéri Kilo/Honč sme písali aj v článku tu.

Zdroj: Matej Harák

Byt N1M

Architekti: benkobenkova

Architekt Klement Šilinger svojho času vytvoril funkcionalistickú budovu Živnostenský dom, ktorá poskytla pevný a kvalitný základ pre návrh interiéru, ktorý bol nominovaný do CE ZA AR 2021. Mohutný železobetónový skelet, rebierkový strop, možnosť dispozíciu otvoriť a mnoho ďalšieho sú dôvody, ktoré zvyšujú kvalitu celého priestoru. Architekti chceli predovšetkým veľký otvorený stretávací priestor, kde budú môcť obyvatelia robiť čokoľvek a hlavne spolu. Ostatné izby sa minimalizovali na nevyhnutné m2. Materiálovo pracovali s tým čo bolo, avšak prispôsobovali „tvrdé“ materiály ako betón či tehla potrebám rodiny s deťmi a „zmäkčovali ich“.

Zdroj:  Nora a Jakub Čaprnkovci

NEHERA 

Architekti: Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Michaela Dunajská, Lucia Miklová

Československú značka NEHERA založená v 30. rokoch 20.storočia znovu začala šiť dámsku módu. Jedným z krokov ako značku opäť dostať do povedomia spoločnosti bolo aj vytvorenie prvého kamenného obchodu. Návrh samotnej predajne je v mnohom odlišné od návrhu iných interiérov. Najdôležitejší je produkt samotný a celý interiér musí byť navrhnutý tak aby produktom nekonkuroval ale aby ich naopak zvýrazňoval, ladil s nimi. Svojou monochromatickosťou necháva návrh vyniknúť iba priznanú železobetónovú nosnú konštrukciu. Butik NEHERA sa vyznačuje tvaroslovnou čistotou, tlmenou škálou farieb a uprednostnením autentického remesla.

Zdroj: Matej Hakár