Pri tvorbe interiérov, sú architekti často krát viazaní želaniami a potrebami klientov. Čo sa ale stane, keď sa architekti stanú svojimi vlastnými klientami? Pri návrhu vlastných interiérov tak majú možnosť slobodne testovať akékoľvek svoje nápady bez kreatívneho obmedzenia. Pozrime sa spoločne ako vyzerá trojica úžasných interiérov domov, v ktorých bývajú slávni architekti.

Nakanosawa Project od architekta Ryo Yamada

Koncept domu architekta Rya Yamadu najlepšie vystihujú slová: keby mohol dom sám hovoriť, povedal by: „Snívam, že nikdy nebudem dokončený.“ Cieľom architekta bolo vytvoriť interiér, ktorý by sa mohol neustále vyvíjať, prispôsobovať sa potrebám jeho obyvateľom a takisto sa odvíjať od aktuálneho ročného obdobia či okolitej scenérie. Základným princípom návrhu domu je aj dĺžka „ichi-ken“ (dĺžka podložky tatami), od ktorého sa odvíja nielen konštrukčné rozmiestnenie prvkov ale tiež tvorba celého interiéru. Charakteristické je tiež použitie dreva v celom interiéri.

zdroj: Yoshiaki Maezawa

Eames House od architektov Charles a Ray Eames

Zámerom domu bolo, aby bol vyrobený z prefabrikovaných materiálov, ktoré by nerušili stavbu, dali by sa ľahko stavať a vykazovali moderný štýl. Dom sa v podstate skladá z 2 častí ktoré slúžia dvom rôznym funkciám- rezidencia a štúdio. V kontraste k studenému oceľovému rámu, ktorý tvorí štruktúru, je interiér domu teplý a príjemný vďaka drevenej podlahe a jemnému svetlu, ktoré preniká do každej miestnosti. Izby majú voľnú kompozíciu a prechádzajú do seba dokonca medzi poschodiami. Súkromné ​​a verejné priestory nie sú striktne rozdelené.

zdroj:eamesfoundation.org 

Casa Barragan od architekta Luis Barragan

Luis Barragan je všeobecne uznávaný pre svoj dôraz na farbu, svetlo, tieň, formu a textúru. Najvýraznejším prvkom interiéru je hra so svetlom- či už umelým ale prirodzeným. Veľké okná sa otvárajú do záhrady (Barragan bol častokrát označovaný aj za záhradného architekta a preto je výhľad famózny), izby ktoré vyžadujú viac súkromia majú menšie okná. Ostáva takisto verný mexickej kultúre, čo môžeme pozorovať nielen na dekoráciách v celom dome ale aj na výrazných farbách, ktoré architekt využíva v interiéroch ale tiež aj v exteriéroch-ružové, žlté či fialové steny a fasády.

zdroj:www.galeriemagazine.com