Dňa  21.9 sa v pražskej galérii DOX predávali ceny česko-slovenskej súťaže Interiér roku 2020. Absolútnym víťazom a tiež víťazom v kategórii Novostavba sa stal Akad. arch. Rudolf Netík. Cenu získal za svoje dielo Mezonetový byt v Areály Obecní dvůr v Prahe. V čom je tento interiér výnimočný? 

zdroj: rudolfnetik.com

Byt bol navrhnutý pre manželský pár, zberateľov umenia a majiteľov hneď dvoch veľmi vzácnym kúskov- obsiahlej knižnice a krásne klavírneho krídla. Zatiaľ čo spodné podlažie tohto mezonetového bytu je riešené tak, aby bolo čo možno najviac otvorené, horné podlažie sa delí na pánsku a dámsku časť. Jednou z hlavných snáh autora bolo, aby zmeny v rámci interiéru čo najmenej zasiahli krásnu betónovú hrubú stavbu objektu, v ktorom sa byt nachádza. Jadrá sú odľahčené luxfernami, vďaka čomu sa do nich dostáva prirodzené svetlo. Celý byt pôsobí industriálnym dojmom, viditeľne ponechané boli aj rôzne rozvody.

zdroj: rudolfnetik.com

Spodné podlažie sa skladá z veľkého otvoreného priestoru, v ktorom môžeme nájsť kuchyňu, jedáleň s miestami na sedenie až pre 10 ľudí a takzvanú obývaciu časť, kde sa okrem honosnej knižnice nachádza aj klavírne krídlo. Ďalej sa na tomto podlaží nachádza aj pracovňa s biliardovým stolom. Výrazným prvkom v tomto priestore je točité schodisko, ktorým sa dostane na vrchné podlažie. Na hornom podlaží sa nachádzajú 3 spálne s rozsiahlými šatníkmi a v pánskom krídle sa ďalej nachádza aj posilovňa.

zdroj: rudolfnetik.com

Najvýraznejším a veľmi kladne hodnoteným prvkom návrhu je osvetlenie. Osvetlenie pôsobí až galérijne a optimálne osvetľuje rôzne druhy umenia, ktoré sú súčasťou zbierky majiteľov. Bolo navrhnuté na mieru a výrazným spôsobom formuje atmosféru celého priestoru.  Nad klavírom či schodiskom sa nachádzajú „lineárne lustre“, ktoré akoby zrkadlili situáciu pod nimi. Okrem toho, sa na ploche 346,4m2 (plus 160m2 terasy) nachádza hneď niekoľko kusov solitérného dizajnerského mobiliáru.

zdroj: rudolfnetik.com