Realizácia rekonštrukcie trojizbového bytu MTN v bratislavskom Starom meste sa uskutočnila pod dohľadom architektonického štúdia Abrama architekti s.r.o v tomto roku. Ponúka nám náhľad na to, ako pristupovať k rekonštrukciám tak, aby byty nestratili svoje pôvodné čaro.

foto: Matúš Nedecký / Foter.sk

Najpríznačnejšou zmenou v rámci návrhu je otvorenie dispozície celého bytu, čo sa architektom podarilo vďaka železobetónovému skeletu s nenosnými vnútornými priečkami.  “Od prvej obhliadky nám bolo jasné, akým smerom sa budeme uberať – chceli sme vytvoriť funkčný a moderný interiér, ktorý si zároveň zachová staromestský charakter a nadviaže na autenticitu pôvodnej stavby.” vysvetľuje architekt. Otvorený priestor bytu je možné jednoducho opticky predeliť posuvným závesom a vytvoriť súkromie medzi obývačkou a kuchyňou. Rovnaký princíp aplikoval architekt aj v prípade spálne za presklenými dvojkrídlovými dverami.

foto: Matúš Nedecký / Foter.sk

Ďalej sa pohrali s hygienickým jadrom, kde zmenou umiestnenia jednotlivej sanity a tiež prepojením dvoch predtým oddelených priestorov priniesli do priestoru väčšiu logiku a funkčnosť. Interiér je koncipovaný s dôrazom na vzdušné riešenie, ktoré umocňuje zokruhovanie prevádzky bytu prejavujúce sa prechodným riešením kúpeľne bytu.

foto: Matúš Nedecký / Foter.sk

Okrem otvorenia dispozície kládli architekti dôraz aj na prirodzené presvetlenie pôvodne tmavých zákutí bytu- predovšetkým vstupnej haly a hygieny. Prirodzené presvetlenie dosiahli vďaka chodbe, ktorá vznikla medzi spálňou a vstupnou halou. V tejto časti sa síce nachádzajú dvere, ale tie sú presklené, čo umožňuje presvetlenie aj v čase keď sú dvere zatvorené. Vstupnú časť bytu opticky rozširujú zrkadlové plochy nábytkovej zostavy.

“Dominantu navrhovanej dispozície bude tvoriť centrálne situovaný nábytkový kubus tvorený kuchynskou linkou, plynule prechádzajúcou do spálňovej šatníkovej zostavy. Obytný priestor bytu je tvorený priestrannou obývacou miestnosťou spojenou s kuchynskou a jedálenskou časťou. Obe časti je možné opticky predeliť posuvným závesom a tak vytvoriť súkromie v oboch oddeleniach. Kuchynskú pracovnú časť doplňuje pracovný ostrovček, ktorý je koncipovaný na subtílnych nožičkách. Industriálnosť návrhu je zastúpená v riešení obývačkovej knižnice, ktorej konštrukcia je vyhotovená z roxorov nastriekaných do bieleho matného odtieňa.” Abrama architekti.