Napriek pohodlným umývačkám riadu nestratil kuchynský drez v modernej kuchyni a spoločnosti svoj význam. V súčasnosti sa stal dokonca multifunkčným a veľmi atraktívnym doplnkom, pretože máte možnosť vybrať si podľa svojich špecifických potrieb.

Pred jeho kúpou by ste si ale mali položiť niekoľko dôležitých otázok, ako napríklad: Potrebujete jednoduchý alebo dvojitý drez a mal by tam byť aj priestor na odkladanie umytého riadu? Kde sú vodovodné prípojky v kuchyni? Nie sú v jeho blízkosti potrebné elektrické zásuvky? Aká by mala byť jeho veľkosť?

Ergonómia a pohodlie sú pri výbere správneho kuchynského drezu základom všetkého. Ideálne umiestnenie v kuchyni je zvyčajne medzi varnou plochou a chladničkou. Aj rohové drezy sú veľmi často tým najlepším rozhodnutím v závislosti od okolností a orientácie kuchynskej linky. Čo si všímať ďalej?

Najlepšie materiály pre kuchynský drez

Po dizajne, veľkosti a umiestnení by ste mali byť veľmi precízni aj s materiálmi. Tri najobľúbenejšie a najbežnejšie materiály pre moderný kuchynský drez sú nehrdzavejúca oceľ, žula a keramika. V závislosti od vlastností a vzhľadu sa navzájom od seba veľmi líšia.

Stále moderné nerezové drezy sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, vďaka čomu bez ohľadu na mat alebo lesk pôsobí vždy nadčasovo elegantne. Je úplne nehrdzavejúci a odolný voči nárazom a možno ho rýchlo a jednoducho vyčistiť. Inštalačné a obstarávacie náklady sú tu jednoduché a dostupné.

Nerezová oceľ je tiež odolná voči teplu a kyselinám. Ak je však materiál trochu tenší, kuchynský drez je náchylný na poškriabanie. Ak sa teda chystáte použiť nehrdzavejúcu oceľ, bolo by najlepšie, keby ste zvolili hrubší materiál, aby bol váš drez odolnejší a pevnejší.

Granit je v poslednej dobe jedným z najpredávanejších materiálov medzi kuchynskými drezmi. A z mnohých dobrých dôvodov. Materiál je jednoducho odolný voči poškriabaniu, mimoriadne ľahko sa čistí, je tepelne odolný a dostupný v mnohých farbách. Samozrejme, aj kvalita má svoju cenu. Kvalitné kuchynské drezy začínajú na 200 eurách, no rozhodne stoja za to.

A čo keramika? Ani to nie je zlá voľba, pretože takéto kuchynské drezy sú mimoriadne nenáročné na starostlivosť. Materiál je odolný voči kyselinám a teplu, veľmi odolný voči poškriabaniu a extrémne jednoduchý na údržbu. Jediná nevýhoda – pripojenie k pracovnej doske nie je také jednoduché, pretože takýto drez je dosť ťažký.

Vybavenie kuchynského drezu

Moderný kuchynský drez nie je len jednoduchou kombináciou drezu a odkvapkávača, ale skutočným univerzálom. Okrem vhodného sifónu z nehrdzavejúcej ocele alebo plastu a odpadovej sady s ventilmi sitkového koša si môžete vybrať aj odkvapkávacie sitko, umývadlo na zvyšky jedla, multifunkčnú misu, integrovanú dosku na krájanie, mobilné odkvapkávacie diely na hrnce a riad. , ako aj odpadový diaľkový ovládač. Posledným je zvyčajne tlačidlo umiestnené vedľa batérie v hornej časti kuchynského drezu, ktoré umožňuje otváranie a zatváranie odtoku. Oplachovej vody sa teda vôbec nemusíte dotýkať.

Vyberajte s ohľadom na tieto dôležité informácie a umývanie riadu a údržba kuchyne bude pohodlná a jednoduchá.