Žiť krajšie a cítiť sa naozaj dobre. Žiadny problém so správnou podlahovou krytinou. Ale ktorá podlaha je lepšia? Elegantná dlažba, klasické drevené palubovky, jemné parkety alebo hrejivý korok?

O tom, ktorá podlaha je do miestnosti najlepšia, nerozhoduje len jej cena, ale aj nové plastové vchodové dvere, vaše oko a všetky ostatné zmysly, ktorými svoje okolie a jednotlivé povrchy vnímate.

V neposlednom rade záleží na tom, či podlaha spĺňa požiadavky, ktoré sú na ňu kladené v príslušnej oblasti použitia, pretože podlahová krytina, ktorá je ideálna do obývačky, nemusí byť vhodná do kúpeľne.

Ako si teda správne vybrať? Najdôležitejší je vždy materiál.

Drevo – teplý prírodný materiál

Medzi typmi podláh je drevo obzvlášť útulné, pretože s drevenou podlahou vnesiete do svojho domova prírodu. Jeho hrejivá štruktúra a príjemný vzhľad dodávajú veľkú dávku dobrej atmosféry, ktorú po náročnom každodennom živote potrebujete.

Neporaziteľný vinyl

PVC alebo odolný vinyl – oba materiály znamenajú podlahovú krytinu vyrobenú z polyvinylchloridu, ktorého skratka je „PVC“. Nie vždy – ale väčšinou – sa predáva v kotúčoch nazývaných PVC alebo ako vinylový klikací systém.

Na rozdiel od minulosti dnes existuje v mnohých vizuálne atraktívnych dizajnových variantoch ako kamenná alebo drevená podlaha, ktorá vás nepripraví o všetky úspory.

Krásne parkety

Oba typy podláh – parkety a drevené dosky – sú skutočnými podlahami snov pre milovníkov dreva. Ale ktorá podlaha je lepšia? Palubovky stoja skôr na rustikálnom vzhľade, parkety na reprezentačnom. Ich prírodný materiál drevo dodáva obom podlahám osobitosť, ktorej sa parketový náprotivok laminátu nevyrovná. Pri nepretržitom a opakovanom tlaku nie sú laminátové podlahy ojedinelé.

Lacnejšia alternatíva

Dôvodov v prospech laminátu je naozaj veľa. Jedným z nich je jeho bezkonkurenčná cena v porovnaní s väčšinou iných druhov pôd. Štruktúry a dekory vychádzajúce z prírody alebo moderného dizajnu určujú štýl vášho domova. Pomocou moderných tlačových procesov je možné reprodukovať nielen vzhľad, ale aj dojem z laminátu. Či už s povrchovou úpravou hrubo rezanou, hodvábne matnou alebo jemnou štruktúrou dreva. Alebo v autentickej bridlicovej či kachľovej verzii.

Vyberajte si svoju voľbu nielen na základe materiálu, ale aj s ohľadom na charakter a vyťaženie miestnosti a spokojnosť bude na mieste.