Terrazzo sa vyrába spojením cementového základu so zmesou mletých minerálov a možno ho aplikovať na takmer akýkoľvek povrch, vertikálny aj horizontálny. Technika, vyrobená úplne ručne, remeselnou metódou, je známa svojou trvanlivosťou, odolnosťou a jednoduchou údržbou. Vďaka tomu sa stal obľúbeným materiálom pri vytváraní povrchových úprav. Dnes zažíva terazzo znovuzrodenie ako jeden z kľúčových trendov súčasnej architektúry.

Čo je terazzo?

Spojenie cementového základu (piesok, voda a cement) so zmesou mletých minerálov ako sú napríklad mramor, žula či kremeň ponúka širokú škálu estetických možností. Jednotlivé kúsky sa od seba líšia predovšetkým veľkosťou, typom či farbou kameňov použitých v zmesi. Taktiež sa môžu odlišovať vo farbe cementového základu a v použitej povrchovej úprave.

Inštalácia

Dôkladne si vyčistíme a umyjeme povrch. Umiestnime plastové alebo kovové  deliace pásy (veľkosť deliacich pásov je určená zrnitosťou kameňov prípadne špecifickými požiadavkami projektu). Následne zarovnanú vrstvu navlhčíme aby aby sa zabezpečilo priľnutie obkladu k podkladu. Terazzová zmes sa nanesie a rozotrie na podklad. Keď má zmes vyššiu granulometriu, vrstva by mala byť stlačená pomocou špeciálnych nástrojov alebo strojov. Nakoniec treba terazzovú maltu uhladiť. 

Povrchové úpravy

Existujú 2 druhy povrchovej úpravy pre terazzo a to leštené a umývané (fulget). Obe môžu byť aplikované na akýkoľvek povrch, bez ohľadu na to či je plochý alebo zakrivený. Leštené terazzo sa používa najmä v suchých priestoroch. Po zaschnutí zmesi (5-7 dní) povrch preleštíme. Následne povrch vyčistíme a nanášame naň akrylovú živicu. Umývateľné terazzo sa používa predovšetkým v mokrých priestoroch. Po zaschnutí sa obklad očistí špongiou, aby sa odstránil prebytočný cement.

Iné možnosti

Pravé terazzo sa formuje priamo na mieste- to znamená že sa nanáša priamo na požadovaný povrch. Dnes však mnoho výrobcov ponúka širokú škálu rôznych obkladov a dlažieb, ktorý nesú vzor terraza. V tomto prípade je ich aplikácia jednoduchšia a klient má možnosť vidieť výsledné spojenie cementového základu a mletých minerálov vopred.