Architektonické štúdio Collarch má vo svojom porfóliu už niekoľko zaujímavých interiérov. V roku 2021 nám toto české štúdio predstavilo rekonštrukciu interiéru o veľkosti 120 m2. Byt si zakúpila mladá rodina v novostavbe bytového domu v Prahe. K realizácii si prizvali architektov. Ako to dopadlo? 

4 izbový byt podľa majiteľov nebol v ničom originálny a preto sa mu formou rekonštrukcie pokúsili vdýchnuť vlastnú identitu. Nový majitelia sa nebáli hľadať rôzne atypické riešenia a aj vďaka tomu sa  architektom podarilo s pomerne obmedzeným rozpočtom vytvoriť jedinečný interiér s jednoduchou až industriálnou estetikou.

V celom byte sú kombinované recyklované materiály s rôznymi designovými produktmi a tiež s množstvo originálnych kúskov z dielne Collarch. Ako architekti na svojej stránke uvádzajú: „Vůle experimentovat dala vzniknout materiálově zajímavým vestavným skříním, atypickému obložení stěn, snové ložnici a surrealistické kuchyni.“

Hlavným cieľom bolo vytvoriť interiér, ktorý bude spĺňať nielen dizajnové požiadavky majiteľov ale taktiež bude mať dostatok úložného priestoru. To malo vytvoriť pocit, že počas bežného užívania priestoru bude byt bez viditeľných zbytočností či predmetov vystavených na poličkách. Doslova každá miestnosť v sebe nesie nejaký netradičný nápad.

Predsieň je od podlahy až po strom pokrytá tmavým záťažovým kobercom. To vymedzuje vstupnú zónu a prispieva k tlmenej akustike bytu. Vstavaný nábytok v chodbe a v izbách je vyrobený z konštrukčných dosák PackWall, ktoré sú lisované z recyklovaných tetrapakov. Tie okrem ekologických aspektov a  nízkej ceny vynikajú aj svojou špecifickou farebnosťou a textúrou.Spálňa vyzerá ako zo sna. Neprevidelný pôdorys tejto miestnosti je zcelený pomocou obvodového závesu, ktorý zároveň zakrýva časť, kde sa v spálni nachádza úložný priestor. Slovami architektov: „Spolu s průchozí šatnou rodičů, jež je celá obložena kobercem s delším chlupem, odkazují na ikonický design ložnice Adolfa a Liny Loosových a vytvářejí smyslný a křehký charakter noční zóny interiéru.“Najvýraznejším bodom bytu je však obývacia izba s kuchyňou. Dominantou je skulpturálna kuchynská doska, ktorá je zároveň aj jedálenským stolom. Nepravidelný tvar dosky je doplnený menším objektom ktorý „preteká“ na priľahlú stenu z betónových tvárnic a tvorí tak pracovnú a ľahko umývateľnú plochu okolo kuchynského drezu. Úložné priestory sú skryté pod doskou a zahalené šedou textíliou. Hodnotenie na stránke collarch.cz: „Realizace je zajímavým příkladem toho, jak odvážný a experimentální přístup k navrhování interiéru může vdechnout jedinečnost a specifický charakter kvalitní, ale jinak generické a unifikované bytové zástavbě.“