Interiér bytu pochádza z dielne ateliéru Lenky Míkovej. Byt, s úžitkovou plochou viac ako 250 m2, zaberá celé podlažie zrekonštruovaného domu z neskorých 20. rokov v srdci pražského Starého Mesta. Tento návrh je ukážkovým príkladom toho, ako spojiť nové trendy s historickým charakterom bytu.

Foto: BoysPlayNice

V princípe je dispozícia bytu rozdelené na 3 zóny, ktoré sú vymedzené jednak využitím a tiež aj mierou intimity, ktorú jej obyvateľom poskytujú. Prvou zónou je otvorený obytný priestor, ktorý je priamo napojený na vstupnú halu. Tento priestor slúži prioritne na stretávanie sa. Krásny detailom sú veľké okná orientované do ulice rámujú zaoblené ostenia.

Autorka: Lenka MíkováFoto: BoysPlayNice

Takzvanú prechodovú zóny tvoria priestory ako napríklad zázemia, chodby či kúpeľne. Každá z nich má svoju vlastnú dosť výraznú farebnosť. Tmavšia chodba vedie z haly k spálni pre hostí, detskej izbe a zdieľanej modrej kúpeľni, ktorá je prístupná tiež skrytými dverami v žltej stene pracovne. Farba chodby sa prelieva aj na zadnú stenu izieb a integruje dvere a skrine. Podobne pri hlavnej spálni prechádza svetlosivá farba z chodby na nábytkové obloženie celej spálne a do otvorenej šatne s toaletou.

Foto: BoysPlayNice

Poslednou zónou je privátna zóna bytu do ktorej patria spálne, orientované pozdĺž dvorovej fasády.

Foto: BoysPlayNice

Všetky obytné miestnosti prepája podlaha z masívnych parkiet. Na jej francúzsku skladbu presne nadväzuje na mieru rezaná kamenná dlažba v kuchyni. Špecialitou sú rôzne druhy kameňa (konkrétne 4 druhy mramoru, čierna žula a červený travertín). Akcenty tvoria mosadzné prvky a koreňová dyha.

Foto: BoysPlayNice 

Návrh zahŕňa mnoho prvkov riešených na mieru: od mosadzných úchytiek skríň, parapetov s krytmi kúrenia a umývadlových zostáv, cez skriňové steny a kuchyňu až po veľký jedálenský stôl a odkladacie stolíky… Na zákazku vzniklo aj osvetlenie v obytnom priestore – prisadené guľové svietidlá nad sedením, zavesené lustre nad stolom, mosadznú rúrku nad barom a prisadené kruhy v hale.

Foto: BoysPlayNice