Pracovné dosky vo vašej novej kuchyni by samozrejme mali byť praktické a užitočné. No zároveň sú dôležitým dizajnovým prvkom, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu pri určovaní toho, ako kuchyňa vyzerá.

Aby preto vaša kuchyňa disponovala v tomto smere tou najlepšou výbavou, máme pre vás niekoľko dobrých rád.

Dôležité všeobecné informácie na úvod

Výber správnej pracovnej dosky do vašej kuchyne by ste nemali nikdy uponáhľať. Doska by mala dobre vyzerať, byť v rámci vášho rozpočtu, praktická a odolná.

Pracovné plochy sa zvyčajne rozprestierajú po celej šírke miestnosti a sú pravdepodobne to prvé, čo pri pohľade na kuchyňu upúta. Povrchová úprava sa preto cení tiež.

Trblietavé dosky z čiernej žuly môžu pridať dramatický akcent a dodať miestnosti moderný a trendový vzhľad, zatiaľ čo drevené dosky vytvárajú teplú, domácu atmosféru, po ktorej dnes prahne každá „duša“.

Optimálna výška kuchynskej pracovnej dosky

Zavedený štandard pre pracovné dosky je, že celková výška od vrchu podlahy po vrch pracovnej dosky je okolo 92 cm. Toto sa osvedčilo ako najlepšia ergonomická výška kuchynskej pracovnej dosky. Ide o najlepší kompromis pre väčšinu úloh v kuchyni pre používateľa s priemernou výškou.

Ideálna hĺbka

Hĺbka pracovnej dosky sa stáva kľúčovou pri vytváraní kuchyne, v ktorej sa pohodlne pracuje. Každý majiteľ si môže vybrať úroveň pracovnej dosky podľa vlastného výberu, existuje však niekoľko bežných meraní, ktoré vám môžu pomôcť cítiť sa pri varení a jedení lepšie.

Najbežnejšia hĺbka pracovnej dosky je 60 cm. Samozrejme, veľa závisí od použitého materiálu, ktorý by ste si mali vyberať v tom najlepšom kamenárstve. Ak potrebujete niečo na mieru, všimnite, či máte na takéto riešenie financie a priestor.

Aká hrúbka materiálu je vhodná pre vašu kuchynskú pracovnú dosku

Aj tu závisí od materiálu. Pri lamináte je hrúbka materiálu zvyčajne 39 mm. Je však možné vyrobiť aj tenkú pracovnú dosku s hrúbkou 19 mm. Tu však nečakajte dlhodobé využitie bez obmedzenia kvality a vzhľadu.

Pre kameň je vhodná hrúbka materiálu 20 mm. Je však možné vyrobiť aj dvojnásobnú hrúbku materiálu alebo pracovnú dosku s väčšou prednou hranou až o 100 mm.

Základ je, aby bola schopná odolávať vašim nárokom a využitiu kuchyne všetkými členmi rodiny. Tak si to pred výberom dobre všetko premyslite.