Nové toalety sa nekupujú len vtedy, keď sa kúpeľňa kompletne prerába. Niekedy sa toalety vplyvom vyššej záťaže rozbijú a prasknú. Iné sú tak silne znečistené, že nový nákup je jediné riešenie.

Veľa vecí sa ale zmenilo a novinky sa dotkli aj týchto zariadení. Na čo si dať pri výbere tohto dôležitého doplnku pozor, aby ste neurobili nikde chybu a užívali si potrebný komfort? Viac sa dozviete v našom článku.

Aký dizajn by ste chceli ?

Nové WC alebo toaleta by mala s kúpeľňou opticky ladiť. Takmer vždy je súčasťou kolekcie, no veľký výber je aj z jednotlivých kúskov. Pri výbere dizajnu môžete hľadieť aj do budúcnosti. Ak už umývadlo a vaňa vyzerajú zastaralo, možno sa oplatí kúpiť neutrálny jednorazový výrobok. Potom je možné v ďalších rokoch vymeniť aj ostatné keramické časti v kúpeľni.

Dizajn závisí aj od prípojok v kúpeľni. V starších bytoch môže byť ťažké umiestniť závesné WC, zatiaľ čo v moderných bytoch sú pevné závesné WC viac menej dôležitým štandardom.

Okrem toho si ešte musíte objasniť, či bude splachovacia nádržka skrytá alebo ju možno otvorene vidieť. V konečnom dôsledku hrá rolu aj cena. Jednoduché toalety sú už na trhu dostupné za približne 50 eur. Luxusné verzie naopak stoja niekoľko tisíc eur.

Tvar a typ

Existujú oválne, okrúhle a dokonca aj štvorcové toalety. Oválne modely sa považujú za mimoriadne úsporné a odporúčajú sa do malých kúpeľní a toaliet pre hostí. Najmenej miesta si vyžadujú spomínané závesné toalety.

Okrem toho máte pri nich tú výhodu, že podlaha sa pod nimi obzvlášť ľahko čistí. Pri klasických toaletách je to oveľa ťažšie. Nečistoty sa tu zvyknú hromadiť v rohoch a vo výklenkoch, kde sú pripevnené podlahové skrutky.

Dôležitá funkčnosť na záver

Nová toaleta by mala byť aj pohodlná a to nielen na sedenie, ale aj používanie. Preto je výška sedadla veľmi dôležitá. Vo všeobecnosti sa predpokladá výška sedadla 46 centimetrov. Veľmi vysokí ľudia však určite uprednostnia vyššie toalety. Ak chcete sedačku namontovať vyššie, musíte si pri kúpe zistiť, aké sú možnosti. Najdôležitejšia pri toaletách je však hygiena. Toaletné misy sa musia dať vždy ľahko čistiť.

Keďže k záchodu patrí aj splachovacia nádržka, treba si ujasniť aj to, či sa dá regulovať množstvo vody. Moderné toalety ponúkajú možnosť takejto regulácie, čím šetríte nielen vodu, ale aj svoje peňaženky, pretože každým jedným použitím toalety miniete niekoľko litrov pitnej vody.

Skúste si vybrať správne a môžete tomu predísť.