Pri výstavbe dnešných budov sa často z nákladových dôvodov vynecháva dobrá izolácia, alebo sa na ňu jednoducho nemyslí. Táto oblasť je jedným z najčastejších problémov, s ktorými sa majitelia starších aj nových bytov stretávajú. Hluční susedia potom vedia naše bývanie a komfort poriadne narušiť.

Problém sa dá ale veľmi jednoducho vyriešiť výberom a inštaláciou špeciálnej akustickej peny na stenu. Poďte sa spolu s nami o tom presvedčiť.

Základné informácie o šírení hluku

Pred inštaláciou zvukovo izolačných materiálov je dôležité pochopiť, ako sa zvuk vo vašich miestnostiach prenáša. Tu je veľmi krátke a ľahko pochopiteľné vysvetlenie:

Zdroj hluku, bez ohľadu na druh, vydáva zvukové vlny (hluk prenášaný vzduchom). Môžu to byť ľudské hlasy, televízory, stroje atď. Zvukové vlny sa šíria vzduchom a skôr či neskôr zasiahnu pevné predmety – ako sú steny a stropy. Na tejto hranici medzi vzduchom a stenou/stropom sa potom zvukové vlny premenia na hluk prenášaný štruktúrou – t.j. na vibrácie. Zvukové vlny rozvibrujú steny/stropy a tiež všetky ostatné predmety, ktoré zasiahnu.

Ak je stena/strop ľahká alebo tenká alebo môže byť primerane rozvibrovaná, hluk prenášaný konštrukciou sa môže ľahko šíriť, „preniká“ stenou/stropom a na druhom konci sa premení späť na zvuk šírený vzduchom = zvukové vlny. Tieto zvukové vlny sa potom šíria v novej miestnosti, napr. vo vašom byte, a vy ich môžete vnímať. Čím horšia je izolácia steny, tým viac zvuku k vám prenikne.

Problém s interiérovou akustikou sa dá vyriešiť konštrukčnou zmenou steny/stropu tak, aby menej vibrovala a hluk k vám neprenikal alebo len v menšej miere.

Ako odhlučniť steny

Použite kvalitnú akustickú penu na stenu. Ak používate penu, musíte panely umiestniť do miestnosti, odkiaľ hluk prichádza. Takže ak chcete izolovať hluk prichádzajúci od vášho suseda, váš sused by musel namontovať panely vo svojej izbe na zodpovedajúcu susednú stenu.

Ak chcete izolovať hluk, ktorý vydávate susedom, musíte panely namontovať vo svojej izbe. V ideálnom prípade by ste mali používať kompozitné peny, ktoré sú čo najhrubšie  – čím hrubšie panely, tým lepšia izolácia.

Dobrou izoláciou sú koberce na stenách. Nábytok v blízkosti stien alebo ťažšie závesy na oknách, cez ktoré tiež uniká veľmi veľa zvukových vĺn. Použiť môžete aj kročajovú izoláciu, ktorá je výhodná nielen pre svoju dobrú zvukovo-izolačnú schopnosť, ale aj úsporu miesta.

Stačí si nájsť zdroj hluku a vybrať vhodný materiál, ktorý bude nepríjemné šírenie nepríjemných zvukov eliminovať na minimum.