Japandi je interiérový štýl, ktorý v sebe spája funkčné aj materiálové riešenia 2 oblastí, konkrétne ide o kombináciu interiérových riešení typických pre Škandináviu a Japonsko. Z týchto krajín preberá japandi to najlepšie a možno práve preto sa tento štýl vo svete ujal a stáva sa čoraz populárnejším. Aké sú jeho základné princípy a načo by sme si mali dať pozor ak sa rozhodneme zariadiť si domácnosť v tomto štýle?

Škandinávsky štýl je veľmi úzko spojený so slovom Hygge. Slovo hygge je pôvodom dánske slovo, ktoré v preklade znamená „cítiť sa dobre“. Interiéry navrhnuté v škandinávskom štýle sú preto charakteristické svojou útulnosťou a poskytovaním pocitu pohodlia. Japonský štýl je úzko spojený so slovom Wabi-Sabi. Wabi-Sabi je teória prameniaca z myslenia, že v nedokonalosti je krása. Japonské a škandinávske štýly dizajnu sú spolu v súzvuku, pretože sú zakorenené v minimalizme a pohodlí. Spoločná estetika oboch sa spája a vytvára štýl, ktorý je ľahký a sofistikovaný.

V podstate má štýl Japandi niekoľko základných pravidiel, ktoré je dobré dodržiavať aby sa náš interiér zmenil na útulné miesto. Hlavnými znakmi japandi sú neutrálne farby, minimalistické riešenia, prírodné materiály (drevo, ratan či bambus), nízky nábytok, rastliny v interiéry a vhodné osvetlenie a tienenie miestností.

Nábytok v interiéry by mal byť z už spomínaných prírodným materiálov v svetlým odtieňoch. Mnoho nadšencov japandi štýlu umiestňuje do interiérov aj rôzne remeselne vyrobené kúsky a keramiku. Vhodné je pridať aj príjemne textílie ako zamat, hodváb či satén. Na povrchové úpravy sa zvyknú používať tehly, hlina či betón a dôležitým prvok je aj drevená podlaha, prípade imitácia dreva.

Japandi to je dokonalá kombinácia tmavých, chladných farieb spolu s jemnými teplými a neutrálnymi farbami. Škandinávskemu a minimalistickému štýlu často dominuje biela a iné studené farby, JAPANDI sa vyznačuje použitím tlmených, tmavých farieb v interakcii so svetlými, prírodnými tónmi, ktoré spolu vytvárajú teplú a útulnú atmosféru v miestnosti. Japandi je dokonalým mixom sviežej a studenej farebnej palety, ktorá charakterizuje škandinávsky dizajn v kombinácii s teplou a prirodzenou atmosférou japonského dizajnu.