Kuchyňa je miestom, kde sa stretáva rodina a z nejakého dôvodu sa jej hovorí „srdce domova“. A nakoľko v nej človek strávi veľmi veľa času, očakáva sa, že to bude pohodlný a príjemný, priestor na to, aby ste v ňom mohli byť pri varení dobrého jedla s tými najbližšími.

Vybavenie a kuchyňa sú preto dve slová, ktoré k sebe rozhodne patria. Nie je to však vždy tak. Kuchyňa v mnohých prípadoch nedisponuje potrebným priestorom alebo ak áno, nie je rozdelená tak, aby v nej nerušene mohli zostať viacerí ľudia. Málokto má to šťastie, na tak pohodlnú a multifunkčnú kuchyňu. Ale nebojte sa, nie je to vždy také zložité. Potrebujete len pár jasných nápadov a potrebné vybavenie kuchyne, aby ste znásobili priestor, ktorý už máte. Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Využite služby šikovné interiérového dizajnéra

Aby ste z každého kúta kuchyne vyťažili maximum, musíte sa dobre poobzerať a vedieť, aké je ideálne usporiadanie. Či už ide o malý, veľký alebo nepravidelný priestor, vždy sa nájde spôsob, ako z neho vyťažiť maximum.

Je dôležité, aby ste pri plánovaní pamätali na tri dôležité aspekty:

  1. Vzdialenosti medzi najpotrebnejšími nádobami, napr. chladničkou a drezom, by mali byť krátke.
  2. Dôležitá je aj ergonómia, aby všetko perfektne sedelo, a aby bol dizajn nielen krásny, ale aj funkčný.
  3. Dosahuje sa to inteligentnou organizáciou priestoru a nábytku.

Toto všetko znie na prvé počutie možno komplikovane. Nie je to však nemožné: potrebujete len  správne vybavenie, poprípade k tomuto účelu môžete vždy využiť služby šikovného interiérového dizajnéra.

Zariaďujte všetko v jednej farbe

Aj keď nie je zariaďovanie kuchyne v skutočnosti nápad na domácu výzdobu, maľovanie nábytku aj stien jednou farbou vytvára pocit priestrannosti a pôsobí vkusnejšie. Čím viac farieb použijete, tým väčší zmätok a chaos budete mať aj v pocitoch a celkovom pôžitku z celého priestoru.

Poličky sú vašimi najlepšími priateľmi

Namiesto skriniek dajte do hornej časti kuchyne police. Kuchyňa tak pôsobí priestrannejšie. Navyše, ako vrchnú časť môžete využiť na odkladanie vecí, tak aj spodnú časť na zavesenie pohárov pomocou háčikov.

Ak máte vysoké steny, využite ich!

Ďalšou funkciou kuchyne, ktorá vám umožní využiť výhody vysokých stien, sú skrinky, ktoré siahajú až po strop. Zväčšíte tak úložný priestor a zabránite tomu, aby vaša kuchyňa vyzerala preplnená. Tip je zvoliť ich vo svetlých odtieňoch a použiť sklenené dvierka, ktoré dodávajú minimalistický a elegantný vzhľad.

Podobné vybavenie môžete použiť aj pri zariadení štýlovej kuchyne s ostrovčekom, v ktorej sa budete cítiť naozaj slobodne a pohodlne.

Inštalujte do priestoru LED svetelné pásy

Ďalší doplnok do kuchyne, ktorý nesmie chýbať, sú šetrné a moderné LED pásy. Umožňujú presvetliť vnútro zásuviek a skriniek tak, že bez ohľadu na ich hĺbku uvidíte vo vnútri všetko. Osvetlite nimi aj pracovnú plochu, presvetlite kuchyňu a bude sa zdať väčšia, než je.