V posledných rokoch vzniklo viacero jedinečných inovácií v oblasti digitálneho staviteľstva, ktoré veľkou mierou prispievajú k efektívnejšej práci na rôznych projektoch.

BIM

Softvér Building Information Modeling (BIM) je jedným z najdôležitejších vývojov v oblasti digitálnej stavebnej technológie od roku 2010. Pomocou softvéru sú stavebné plány predstavované v 3D modeli, ku ktorému majú prístup všetci zúčastnení na projekte. To pomáha v rámci posilnenia spolupráce, zlepšenia komunikácie a v neposlednom rade zlepšenia procesov riadenia projektu.

3D tlač

Jednou z najpútavejších inovácií v stavebnej technológii tohto desaťročia bol vznik 3D tlače. Touto technológiou je teraz možné tlačiť prefabrikované časti alebo dokonca celé budovy. Výhodou je redukcia odpadu, pretože sa použijú iba materiály potrebné na tlač, čo znamená, že na skládku sa neposielajú žiadne nepoužité alebo poškodené materiály.

Najväčšia 3D tlačiareň v juhovýchodnej Ázii pre stavebníctvo v Singapure, zdroj: aec-business.com

Softvér na stavbu cloudov

Vývoj cloudového stavebného softvéru sa radí medzi tie najdôležitejšie stavebné novinky posledného desaťročia. Až donedávna bežala väčšina nástrojov na plánovanie projektu, riadenie ľudských zdrojov alebo správu zásob na serveroch v sídle spoločnosti. To však znamenalo, že správcovia stránok záviseli pri správe práce od výtlačkov alebo sťahovania – riskantný a neefektívny proces. Dnes je väčšina druhov stavebného softvéru dostupná v cloude, čo znamená, že každý, kto má prístup na internet a správne ID, môže vidieť dôležité informácie,“ uvádza známy portál PlanRadar.

Aplikácie pre architektúru

V posledných rokoch vznikli viaceré unikátne aplikácie pre architektúru, vďaka ktorým je návrh budovy a riadenie projektu výrazne plynulejšie. Architekti môžu teraz bez problémov vytvárať modely na zariadeniach s dotykovou obrazovkou a môžu zdieľať či aktualizovať plány v reálnom čase.

Zdroj: planradar.com

Robotika

V poslednom desaťročí začal rastúci počet spoločností uvádzať na trh stavebné roboty, ktoré by mohli začať transformovať staveniská. Medzi ich najväčšie výhody patrí podľa portálu PlanRadar:

  • Efektívnosť – veľa stavebných úloh vyžaduje opakujúce sa činnosti s nízkou kvalifikáciou, takže je produktívnejšie odovzdať tieto úlohy strojom
  • Rýchlejšie – roboti môžu byť pri určitých úlohách rýchlejší ako ľudia a zároveň robiť menej chýb

TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku.


Miera inovácií v stavebníctve bola za posledné desaťročie pôsobivá a na staveniskách po celom svete sa využíva veľké množstvo nových nástrojov a techník. Uvidíme, ako sa budú technológie v stavebníctve vyvíjať a čo všetko nás ešte čaká. 

Zdroj: planradar.com