Slávny taliansky architekt a dizajnér Piero Lissoni sa pri návrhu interiérového radiátoru pre značku Antrax inšpiroval tvarom celosvetovo známych wafflí. Radiátor má výrazné industriálne rysy a tiež modulárny dizajn.

Kto je Piero Lissoni?

Architekt, dizajnér a umelecký riaditeľ Piero Lissoni už po absolvovaní milánskej polytechniky založil v roku 1986 štúdio Lissoni Associati. Spočiatku sa štúdium zameriavalo na tvorbu architektonických návrhov, návrhov interiérov a rôzne priemyselné projekty. Neskôr sa začali spolu s približne 70 zamestnancami venovať grafike a tiež produktovému dizajnu. Piero Lissoni je umeleckým riaditeľom niekoľkých celosvetovo známych značiek ako B&B, Bonacina1889, Cappellini, Cassina, Cotto, Fantini a v neposlednom rade aj značky Antrax IT pre ktorú navrhol už spomínaný radiátor.

New Waffle 

Radiátor New Waffle je inšpirovaný nielen samotným múčnikom ale podľa slov samotného Lissoniho aj dielami slávnym avantgardných umelcov z polovice minulého storočia. Najväčšou inšpiráciou boli diela Enrica Castellaniho.

Snahou bolo navrhnúť radiátor, ktorý bude jemný, tichý a pritom v priestore jasne viditeľný. Waffle je vyrobený z recyklovateľného liateho hliníka a tým preberá koncepciu dnes už historických a málo používaných liatinových radiátorov. Waffle Antrax IT vyjadruje novú koncepciu hmoty, jej funkčnosti a možných aplikácií: materiál dáva teplu tvar a substanciu, premieňa ho na pohodu a komfort bývania. Radiátor do obývačky sa v skutočnosti zrodil z dizajnovej myšlienky, ktorej cieľom je ideálna syntéza medzi technickým prvkom, schopným zabezpečiť vysoký výkon z hľadiska vykurovania a udržateľnosti, a dekoratívnym kusom nábytku.

Radiátor je ponúkaný v jedenástich embosovaných práškových náteroch, z ktorých päť bolo vyvinutých v spolupráci s dizajnérom len pre túto kolekciu. Frag, Crag, Lrag, Arag a Mrag – ako sa nové povrchové úpravy nazývajú – sú navrhnuté tak, aby aj na dotyk evokovali historickú podobu liatinových radiátorov. Lissoni so svojím tímom navrhli jednoduchý štruktúrovanú plochu, ktorú je možno do nekonečna vertikálne aj horizontálne napájať o nové moduly a vytvárať tak ľubovoľne veľké plochy. Rozšíriť ho pritom možno aj o držiak na uteráky.

zdroj fotografií: www.lissoniandpartners.com