Verejným priestorom na sídliskách sa konečne dostáva pozornosti! V poslednej dobe bolo vyhlásených niekoľko architektonických súťaží s obdobnou témou. V máji tohto roku vyhlásilo mesto Bratislava spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy súťaž na rekonštrukciu priestorov na Jurigovom námestí. Ako to dopadlo a aká podoba čaká tento kľúčový priestor v Karlovej Vsi? 

Jurigovo námestie je priestor tvorený pochôdznymi terasami z 60.rokov minulého storočia. Od svojej výstavby námestie neprešlo žiadnou zásadnou revitalizáciou a v súčasnosti je vo veľmi zanedbanom stave.

Cieľom súťaže malo byť predovšetkým naplniť potenciál tohto priestoru v rámci sídliska. Návrh by mal povzbudiť oživenie prázdnych prevádzok na námestí, poskytnúť miesto pre spoločenské susedské aktivity, debarierizovať priestory a tiež zlepšiť mikroklímu na námestí. Okrem komplexnej úpravy súťaž prinesie aj návrh nového umeleckého diela, ktoré by malo byť vhodne umiestnené a zároveň nápadité. Novo vytvorené dielo sa stane dôležitou súčasťou priestoru a posilní lokálnu identitu.

Do súťaže sa zapojilo 5 ateliérov. Víťazný návrh pochádza z pera bratislavského kolektívu 2M ateliér.

Komentár poroty: „Víťazný návrh sa zameral hlavne na kvalitatívne pozdvihnutie priestoru bez snahy o jeho redefinovanie, čo porota ocenila ako citlivý prístup rešpektujúci genius loci tohto originálneho prostredia.“Návrh jasne a čitateľne hierarchizuje jednotlivé priestory- úrovne, do ľahko pochopiteľných funkčných zón. Porota ďalej kladne hodnotila aj citlivú prácu s už existujúcimi výtvarnými dielami a snahy ateliéru o ich obnovu a tiež ich sprístupnenie (navrhované riešenie pre fontánu – odstránenie častí obruby vnímame ako súčasť snahy o debarierizáciu a zabezpečenie kontaktnosti fontány s užívateľmi verejného priestoru).Okrem toho vzniklo aj nové výtvarné dielo „Karloveský koberec“ – výrazný prvok veľkoplošnej mozaiky farebných betónových dlažieb integrovaný do dlažby reaguje na tradíciu masívnej bytovej výstavby – napojenie a citácia na zateplením skrytú mozaiku na priečelí bytového domu na Jurigovom námestí. Idea koberca môže ľahko expandovať.„Víťazný návrh prezentuje citlivý, ale sebavedomý prístup k riešeniu technicky komplikovaného zadania terasovitého námestia na sídlisku, čím zároveň ukazuje možnú cestu aj pre podobné zadania nadúrovňových terás, ktoré existujú v rámci viacerých sídlisk na území Bratislavy.“ dopĺňa Peter Lényi, riaditeľ sekcie súťaží na MIB.