Hľadáte spoľahlivý prostriedok na dezinfekciu priestorov? Alebo potrebujete vydezinfikovať povrch predmetov, klimatizáciu či vodu? Spoľahlivé riešenie na vás čaká v nasledujúcich riadkoch.

Čo je to germicídny žiarič?

Kvalitný germicídny žiarič sa využíva na dezinfekciu vzduchu pomocou priameho ožarovania ultrafialovým svetlom. Žiarenie zo žiariča preniká do mikroorganizmov, ktoré sa vo vzduchu nachádzajú a narušuje ich bunkovú štruktúru. Týmto spôsobom likviduje baktérie, plesne, roztoče, kvasnice a vírusy v priestore a dezinfikuje tiež povrch predmetov.

Dezinfekcia povrchu predmetov je pritom účinnejšia ako pri používaní dezinfekčných prostriedkov, kde sú nutné kvalitné latexové rukavice a je potrebné používať chémiu. Tu nevznikajú žiadne toxické vedľajšie produkty.

Kde všade sa dajú využiť

Germicídne žiariče sa využívajú najmä v zdravotníctve, no možno ich využiť aj v potravinárskom, chladiarenskom a farmaceutickom priemysle. Je ich možné použiť aj na dezinfekciu vody v bazénoch, dezinfekciu odpadových vôd a systémov klimatizácie. Výhodou je, že nepoužívajú žiadne chemické látky, preto sú vhodné i pre alergikov. Dôležité je však dodržiavať odstup od dosahu žiarenia, chrániť si pokožku a oči.

Dezinfekcia miestností by mala prebiehať bez prítomnosti osôb, zvierat alebo rastlín. Po dezinfekcii je potrebné miestnosť vyvetrať. Dodržiavajte tiež odporúčaný čas, v ktorom aj po vykonaní do miestnosti nie je vhodné vstúpiť. Na verejné miesta s výskytom väčšieho množstva osôb sú určené špeciálne uzatvorené germicídne žiariče.

UVC lampy si môžete objednať v prevedení na stenu alebo aj ako samostatne stojace. K dispozícii sú aj UV sterilizátory na mobilné telefóny a iné predmety, ako sú respirátory, bavlnené rúška, nábytok aj odtoky a plachty. Pri výbere UVC lampy do miestností zohľadňujte jej rozmery a vyberajte modely určené pre daný objem vzduchu.