Produkty spoločnosti Apple sa preslávili nielen svojou technickou kvalitou ale taktiež svojím nadčasovým dizajnom. Ako sa k nemu firma dopracovala a prečo je tak obľúbený?

Spoločnosť chápe, že pri predaji produktu hrá dizajn veľmi dôležitú rolu. Čisté línie, prepracovanosť do posledného detailu, inovatívnosť, ľahká zrozumiteľnosť… to všetko sú kvality, ktoré sa nám spájajú s produktami spoločnosti Apple. Vedeli ste ale, že dizajn týchto výrobkov nevznikol tak úplne v dielni samotnej spoločnosti?
Počuli ste už niekedy o mene Dieter Rams?

Dieter Rams

Nemecký dizajnér Dieter Rams sa preslávil hlavne svojou spoluprácou so spoločnosťou Braun. Ako jej hlavný dizajnér mal na starosti vzhľad a funkciu viac ako 500 spotrebných výrobkov (najznámejšie sú napríklad ikonický gramofón SK-4 či projektor D46). Práve vďaka nemu sa spoločnosť Braun stala ikonickou globálnou značkou. Okrem toho je od roku 1959 aj hlavným dizajnérom firmy Vitsoe, pre ktorú taktiež navrhol niekoľko ikonických kúskov.

zdroj: pinterest

Do kníh o dizajne sa ale zapísal predovšetkým vďaka jeho „10 princípom dobrého dizajnu“. V desiatich stručných bodoch zhrnul ako by podľa jeho názoru mal byť tvorený skutočne dobrý dizajn. Jeho hlavné krédo je: „Menej ale lepšie.“ Podľa Ramsa by mali byť produkty navrhované tak, aby boli nielen esteticky príťažlivé ale tiež inovatívne, nenápadné, ekologické, dôkladné do posledného detailu, užitočné či ľahko pochopiteľné.

V dokumentárnom filme Objectified od Garyho Hustwita Rams uvádza,spoločnosť Apple Inc. Je totiž jednou z mála spoločností navrhujúcich produkty práve podľa vyššie spomenutých princípov. Taktiež v tomto dokumente zdôrazňuje fakt, že tieto počiny neberie ako kopiráciu. Naopak oceňuje, že sa spoločnosť Apple inšpirovala jeho teóriou o dobrom dizajne.

Apple súčasnosti

Jonathan Paul Ive, ktorý sa koncom 90-tych rokov stal hlavným dizajnérom firmy Apple Inc. často hovoril o svojom obdive k Dietrovi Ramsovi a k jeho odkazu sa hrdo hlásil. Steve Jobs a Jonathan Ive v podstate iba prijali a zdokonalili dizajnový jazyk, ktorý vytvoril jeden z najväčších priemyselných dizajnérov vôbec. Podobnosť môžeme vidieť napríklad pri dizajne Apple Ipod 2011 so slávnou T3 mp3 od Braunu. Taktiež pri dizajne Apple Imac 2007 s LE1 speakrom či pri dizajne kalkulačky nachádzajúcej sa v Iphonoch s kalkulačkou T1000.

zdroj: twitter

Aj napriek tomu, že obe strany sa k tejto otázke niekoľko krát kladne vyjadrili môžeme sa stretnúť s otázkou Apple vs Braun- je to inšpirácia alebo krádež?