Pri ochrane pred slnkom máte na výber veľké množstvo rôznych možností, ktoré sa od seba líšia nielen cenou nákupu, ale aj modelovým spracovaním. K takýmto možnostiam patria aj dnes veľmi obľúbené markízy, ktoré sú v porovnaní s klasickými žalúziami, roletami alebo závesmi technicky sofistikovanejším riešením. 

Nasledujúce výhody vás ale presvedčia aj o tom, že ich využijete nielen v lete.

Ponúkajú ochranu všetkých plôch

Ak máte len malý balkón s rozlohou 4-6 m², stačí vám na jeho zatienenie jeden alebo dva slnečníky.  Čo však s plochou, ktorá je väčšia? Vyskúšajte moderné markízy. Ich rozmerové variácie sa prispôsobia každému priestoru a poskytnú mu dokonalú ochranu nielen pred slnkom v lete, ale aj dažďom alebo snehom.

Skryjú vás nielen pred slnkom

Existuje veľké množstvo rôznych látok markíz, ktoré sa líšia nielen svojim vzhľadom. Materiál a spracovanie skôr určujú, koľko UV žiarenia sa k vám dostane. Ak je látka nepremokavá, ste chránení aj pred dažďom alebo spomínaním snehom v zime. Aj v tomto období je predsa čerstvý vzduch dôležitý a kde inde, ak nie pod markízou si ho užijete plnými dúškami.

Okrem toho sú k dispozícii látky, ktoré sú obzvlášť nehorľavé, a preto sú vhodné okrem iného aj na použitie vo verejných priestoroch, napríklad pre vonkajšie priestory obchodu alebo pivnice.

Ľahko sa ovládajú

Sťahovanie a vysúvanie látky markízy je rovnako jednoduché ako otváranie a zatváranie závesu. Najjednoduchšie varianty majú na tento účel kľuku, ktorou ovládate mechaniku markízy manuálne a tým vysúvate a zasúvate kĺbové ramená. Ak je to pre vás z dlhodobého hľadiska príliš zdĺhavé a nepohodlné, môžete si nainštalovať aj elektromotor, ktorý riadi všetko za vás.

Motor môžete ovládať vypínačom, diaľkovým ovládačom alebo veľmi moderným a flexibilným spôsobom cez aplikáciu a markízu pohodlne vysúvať a zasúvať bez toho, aby ste sa unavili.

Dajú sa zmysluplne doplniť

Chcete povýšiť vašu terasu na chránené, útulné miesto, kde sa budete cítiť dobre? So správnym príslušenstvom pre vašu markízu to nie je žiadny problém. Aby ste mohli večer dlhšie sedieť vonku, má zmysel integrovať do kĺbových ramien markízy LED panely, s ktorými môžete vašu terasu osvetliť a atmosféricky nasvietiť.

LED diódy ponúkajú množstvo výhod oproti iným zdrojom svetla; okrem iného sú výrazne odolnejšie, energeticky efektívnejšie a kompaktnejšie. Navyše sa ich povrch takmer nezohrieva, takže sa dajú napevno pripevniť aj na látku markízy alebo priestor pevnej parapety. Mnohé moderné LED diódy sú navyše stmievateľné, aby ste si vždy dokázali vykúzliť príjemnú a vhodnú svetelnú atmosféru. A ak si chcete na jeseň alebo v zime posedieť na terase, no nechcete mrznúť, môžete si nainštalovať jeden alebo viac elektrických ohrievačov a užívať si pod markízou nevídaný relax.