Elektrické náradie uľahčuje prácu profesionálom i domácim kutilom. Vďaka elektrickej podpore možno prácu vykonávať s menšou námahou, rýchlejšie, bez straty času a energie. Avšak, pri kúpe takéhoto zariadenia často vyvstáva otázka, či je lepšie používať elektrické náradie s káblom alebo na batériu?

Prezradíme vám, čo používajú a odporúčajú odborníci a kedy sa ktorý variant naozaj oplatí.

Výber si treba dobre premyslieť

Nákup nového elektrického náradia, ktorým môžu byť napríklad vysoko výkonné elektrické vŕtačky, si treba dobre premyslieť, aby ste sa z neho mohli tešiť dlho a mali maximálny úžitok. To, či je vhodnejšia batéria alebo kábel, do značnej miery závisí od konkrétneho prípadu.

Rozhodujúce slovo má miesto aplikácie náradia

Dôležité kritérium pre rozhodnutie či je lepší „kábel alebo batéria“, je plánované miesto aplikácie. Ak sa v bezprostrednej blízkosti nenachádza zdroj energie, kvalitné aku skrutkovače sú ideálne. Náradie bez káblového pripojenia je čoraz výkonnejšie, pretože životnosť batérie sa vďaka jej lepšiemu zloženiu predlžuje. Ponúkajú maximálnu mobilitu a flexibilitu – aj na odľahlých miestach a bez nutnosti zdĺhavého kladenia káblov.

Ale pozor: Pri nízkych teplotách pri vonkajšom použití mnohé batérie slabnú, ich výkon a výdrž výrazne klesajú. Tu sa oplatí pracovať s nástrojom so šnúrou a predlžovačkou. Dokonca aj pri intenzívnej práci medzi vašimi štyrmi stenami alebo v dielni poskytuje náradie so káblom trvalo vysoký výkon bez toho, aby ste museli vymieňať alebo dobíjať batériu.

Nepodceňujte rozsah

Akumulátorové skrutkovače patria medzi najobľúbenejšie elektrické náradie. Jednoduchá sila skrutkovania sa dokonale hodí na prevádzku na batérie. Profesionálne využitie brúsok a fréz alebo píl pri rezaní si často vyžaduje ešte väčší výkon, preto sú káblové riešenia osvedčenou a lepšou voľbou.

Čo hovorí účinnosť náradia?

Elektrické náradie s napájacím káblom má enormný a trvalo vysoký výkon, pretože odoberá energiu priamo zo zásuvky. Iná situácia je pri dobíjacích batériách, ktoré sa musia znova a znova nabíjať. Profesionáli preto často pracujú s viacerými vymeniteľnými batériami a v prípade vysokých nárokov väčšinou používajú zariadenie s káblom. Aj akumulátorové zariadenia sú však už vybavené batériou s vysokou kapacitou, ktorá môže káblovým zariadeniam bez problémov konkurovať, odrazí sa to však aj na cene náradia.

Hmotnosť

Vývoj stále ľahších a menších batérií s maximálnym výkonom rýchlo napreduje, pretože aj od náradia sa vyžaduje komfort a flexibilita. Najmä lítium – iónová technológia umožňuje batériám vážiť len zlomok toho, čo so sebou priniesli ich predchodcovia.