Bratislavský Ružinov sa púšťa do ambiciózneho projektu obnovy dvoch významných historických budov. Dom kultúry v Trnávke a historická radnica v Prievoze dostanú novú podobu, ktorá má citlivo skĺbiť historický odkaz s modernými potrebami obyvateľov. Na sociálnej sieti o tom informoval ružinovský starosta Martin Chren.

„Obe budovy sú pre našu mestskú časť mimoriadne významné a ich obnova je jednou z našich priorít,“ uviedol Chren s tým, že mestská časť chce do konca roka 2024 požiadať o stavebné povolenia. Ak pôjde všetko podľa plánu, na jar 2025 by mohli získať potrebné povolenia a následne vysúťažiť stavebné firmy.

Čo všetko Ružinov premení?

Dom kultúry v Trnávke sa premení na moderné komunitné centrum, ktoré má slúžiť všetkým vekovým kategóriám.

„V objekte počítame s priestormi pre rôzne záujmové krúžky, klub dôchodcov aj pobočku knižnice,“ vysvetľuje starosta. Architekti navrhli citlivú úpravu fasády, ktorá prinesie viac prirodzeného svetla do interiéru. Významnou zmenou bude presun hlavného vstupu na prízemie, čím sa zabezpečí bezbariérový prístup. V budove pribudne aj výťah.

Zaujímavosťou je, že pôvodná tanečná sála si zachová svoj charakter vrátane originálneho osvetlenia. Priestor bude vhodný najmä na pohybové a tanečné aktivity, ale počíta sa aj s divadelnými predstaveniami či menšími koncertmi.

Druhým významným projektom je obnova historickej radnice v Prievoze, ktorú sa mestskej časti podarilo zachrániť odkúpením od súkromného majiteľa. Budova, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, sa dočká citlivej rekonštrukcie rešpektujúcej jej historický význam.

„V radnici plánujeme vytvoriť novú obriadnu sieň, komunitné centrum a reprezentatívne priestory pre oficiálne stretnutia,“ opisuje Chren. Zaujímavosťou bude obnova priestoru bývalej obecnej temnice. Odstránia sa len novodobé prístavby z obdobia socializmu, keď objekt slúžil ako zdravotné stredisko.

Súčasťou projektu je aj štúdia úpravy okolitého priestranstva, ktorá má vytvoriť nové centrum Prievozu. „Chceme prepojiť radnicu s priľahlým parčíkom a evanjelickým kostolom tak, aby vznikol príjemný verejný priestor pre obyvateľov,“ dodáva starosta.

Na financovanie obnovy kultúrneho domu už má mestská časť schválený projektový zámer z fondov Európskej únie. O podobné financovanie sa bude uchádzať aj v prípade rekonštrukcie radnice.