Napriek tomu, že ide o jeden z najdôležitejších domácich spotrebičov, pokazená práčka môže spôsobiť nečakané nepríjemnosti, a ak sa zmení na vodnú katastrofu, môže to ovplyvniť nielen váš byt, ale aj bývanie vašich susedov.

Ako postupovať, ak vám „defekt“ na práčke skomplikoval nielen údržbu obľúbeného oblečenia?

Prevencia je základ

Aby ste sa pri používaní práčky vyhli všetkým nepríjemným situáciám, je vhodné ju nielen využívať, ale sa o zariadenie aj pravidelne starať. Znamená to kontrolovať ju a vyčistiť po každom procese prania. Kontrola a údržba sa týka aj jej jednotlivých častí.

Nielen zanedbané čistenie, ale aj voda s vysokým obsahom vodného kameňa môže a určite aj bude jednotlivé systémy zariadenia ničiť, čomu môže kontrola predísť. Občas tiež neuškodí, ak na elimináciu vplyvu vodného kameňa použijete aj špeciálne prípravky.

Najčastejšie dôvody porúch práčky

Aby ste presne vedeli, z ktorých krokov sa prevencia skladá, je dobré poznať najčastejšie dôvody možných porúch práčky.

Veľmi často v týchto spotrebičoch zlyhávajú ventily prívodu vody a spôsobujú nekontrolovaný prítok vody do práčky. Vodným kameňom a podcenenou údržbou opotrebovaná hadica na prívod vody do práčky vytára praskliny a úniky, ktoré páchajú „neplechu“.

Čerpadlo, ktoré čerpá vodu do práčky, môže byť v prípade poruchy zodpovedné za vznik porúch. Aj nádrž, v ktorej je zadržiavaná voda, môže mať trhliny alebo iné poruchy, čo vedie k úniku vody. Veľký problém môže pri spredu plnenej práčke predstavovať zlé tesnenie dvierok.

Výmena ohrievacieho telesa môže byť riešenie

Ohrievacie teleso zaisťuje v rámci zvoleného pracieho cyklu správny ohrev vody, vďaka čomu je účinok pracieho prostriedku silnejší a nečistoty z oblečenia sa ľahšie odstraňujú. Vplyvom vodného kameňa sa však najčastejšie teleso opotrebuje a nie je schopné stopercentného ohrevu. Aby sa vám to nestalo, nemusíte pre poruchu na systéme meniť celé zariadenie, ale iba inštalovať nové ohrievacie teleso do práčky.

Náhradné diely sú lacnejšia cesta

Pri poruchách práčky sa niekedy oplatí zvážiť výmenu iba konkrétnych náhradných dielov namiesto celého spotrebiča. Náhradné diely, ako sú ventily, hadice alebo čerpadlá, môžu byť v porovnaní s nákupom novej práčky ekonomickejším riešením, pretože k dispozícii máte množstvo online predajcov ponúkajúcich kvalitné Beko náhradné diely, stačí si len vybrať na základe konkrétnej potreby a typu práčky.

Nezabudnite škody

Ak vám pokazená práčka spôsobila škody na vašom byte, nezabudnite okamžite konať. Rýchle odstránenie vody, sušenie priestorov a prípadné opravy sú pre minimalizovanie škôd dôležité. Navyše, ak bol touto nepríjemnou udalosťou postihnutý aj byt u susedov, komunikujte s nimi a ponúknite im pomoc pri odstraňovaní škôd v ich priestoroch.

Pokazená práčka v byte môže byť stresujúcou situáciou. Prevencia, údržba, rýchla identifikácia problému, správna diagnostika a následné opravy alebo výmeny náhradných dielov však môžu byť v tomto smere veľmi nápomocné kroky, na ktoré netreba zabúdať.