S príchodom jari mnohí z nás začínajú uvažovať o obnove domáceho prostredia. Jedným z najdôležitejších aspektov tejto obnovy môže byť aj výmena starých okien za nové a lepšie. Otázkou ostáva, ktoré sú pre vás vhodnejšie? Výber je naozaj široký, medzi najpopulárnejšie riešenia však patria drevené, plastové a drevohliníkové okná.

Eurookná

Časom preverené kvalitné eurookná z dreva majú svoje nezameniteľné čaro a dodávajú domu prírodný a teplý vzhľad. Ich unikátne izolačné vlastnosti sú vynikajúce, čo môže viesť k úsporám na energiách. Okrem toho, drevo je ekologicky šetrným materiálom, ktorý môže prispieť k udržateľnosti domova.

Na druhej strane je však dôležité zdôrazniť, že drevo si vyžaduje pravidelnú údržbu a ošetrovanie, aby odolalo poveternostným vplyvom a zabránilo hnilobe či deformáciám. Cena eurookien z dreva môže byť tiež o niečo vyššia v porovnaní s inými typmi, čo je dôležitým faktorom pri rozhodovaní.

Plastové okná

Plastové okná, aj keď nepôsobia prírodným dojmom, sú populárnou voľbou vďaka svojej nízkej cene a minimálnym nárokovaniam na čistenie. Sú odolné voči poveternostným vplyvom a majú dobré izolačné vlastnosti. Moderné plastové okná sú tiež vybavené viacerými technologickými inováciami, ktoré zabezpečujú efektívnu tepelnú izoláciu a bezpečnosť.

Drevohliníkové verzie

Ak sa neviete rozhodnúť, či je pre váš objekt lepšie nové drevené okno alebo plastové, riešením môže byť unikátna kombinácia dreva a hliníka.

Drevohliníkové okná sú elegantným kompromisom medzi drevenými, plastovými a hliníkovými variantmi. Ich rám je vyrobený z dreva, čo dodáva tepelnú izoláciu a prírodný vzhľad, no vonkajšia časť rámu je pokrytá hliníkom, čo zabezpečuje odolnosť voči poveternostným podmienkam a minimalizuje nároky na údržbu. Tento typ okien je ideálny pre tých, ktorí ocenia kombináciu estetiky a praktických vlastností. Cena môže byť vyššia, drevená časť si tiež môže vyžadovať viac údržby.

Ktorú možnosť si vyberiete, závisí od individuálnych preferencií, požiadaviek na údržbu, estetiky a finančných možností. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, a preto je dôležité starostlivo zvážiť každý faktor skôr, ako sa rozhodnete pre ich výmenu.