Počiny tohto ateliéru v oblasti interiérového dizajnu si všimli aj známe zahraničné média. Predstavíme si najaktuálnejšie z nich. 

Kilo Honč je architektonické štúdium, ktoré vedú architekti Richard Kila a Matej Honč. V ich portfóliu nájdeme všetko od menších intervencií, cez návrhy interiérov až po návrhy celých budov.  Štúdio sa pravidelne zapája do architektonických súťaží a je nositeľom niekoľkých cien (napr. v roku 2020 vyhrali cenu Big see Interior Design Award).

zdroj: Matej Harák

Byt pri modrom kostolíku 

Tento byt je akýmsi víkendovým podkrovím nachádzajúcim sa v blízkosti historického centra Bratislavy. Ako sa architekti sami vyjadrili pri návrhu tohto interiéru nehľadali konkrétny dizajn či poctivé remeslo  ale zameriavali sa predovšetkým na skúmanie svetla a tieňov, výhľady na okolie či atmosféry samotného miesta. Celý priestor oproti pôvodnému dispozičnému riešeniu viac otvorili, tak aby jednotlivé miestnosti mohli medzi sebou „komunikovať“.

Takisto používajú veľa transparentných materiálov, čo napomáha aj prenikaniu prirodzeného svetla do všetkých miestností. Otvorenosti celého priestoru napomáhajú aj vysoké stropy. Pri návrhu vzniklo aj medziposchodie, čím došlo k rozšíreniu nočnej časti bytu. Architekti vyzdvihujú aj schopnosť bytu bez problémov sa prispôsobovať rôznym potrebám jeho majiteľov.

Zdroj: Matej HarákZdroj: Matej Harák 

1903 Apartmán

Tento famózny priestor o veľkosti takmer 120m² sa nachádza v 120 ročnom dome v Trnave. Hlavnou myšlienkou pri návrhu tohto interiéru bola takisto snaha vytvoriť čo najotvorenejší priestor, v ktorom je nábytok len akousi scénou. Zámerom bolo vytvárať skôr atmosféry ako jasne definované priestory. Byt je navrhnutý tak aby sa v jednotlivých priestoroch mohla naplno prejaviť individualita a radosti jeho obyvateľov.

Zaujímavosťou je napríklad časté využívanie závesov, ktoré zakrývajú alebo naopak odkrývajú pohľad cez priehľadné priečky. Poskytujú tak pocit otvorenosti alebo naopak pocit intimity. „Je naozaj na zamyslenie, čo všetko vlastne okolo seba potrebujeme. Možno práve to nič a možno len niečo málo viac, ako len nič.“ Týmito slovami architekti opísali celú podstatu nielen tohto návrhu ale tiež celej ich tvorby.

Zdroj: Matej Harák Zdroj: Matej Harák