Pritzker Prize je považované za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry. Tento rok bol ocenený prvý africký architekt – Diébédo F. Kéré. „Prostredníctvom budov, ktoré demonštrujú krásu, skromnosť, smelosť a invenciu Kéré elegantne stelesňuje poslanie tejto ceny.“ uvádza oficiálne vyhlásenie poroty. Poďme sa pozrieť na jeho najznámejšie diela. 

Základná škola Gando 

Táto základná škola bola zrealizovaná v roku 2001 s cieľom rozšíriť riedku sieť škôl v provincii Boulgou. Francis Kéré vytvoril návrh, ktorý tieto problémy riešil priamo v rámci parametrov stanovených cenou, klímou, dostupnosťou zdrojov a realizovateľnosťou výstavby. Hlina je v regióne hojne dostupná a tradične sa používa pri stavbe domov, preto sa na vytvorenie štrukturálne odolných tehál použil hybrid hlina/cement. Tie sa nielen ľahko vyrábajú, ale poskytujú aj tepelnú ochranu pred horúcim podnebím. Napriek ich odolnosti však musia byť steny chránené pred škodlivými dažďami presahujúcou strechou. Úspech projektu možno pripísať úzkemu zapojeniu miestneho obyvateľstva do stavebného procesu. 

Rezidenčné bývanie Benga Riverside  

Ateliér Kéré Architecture bol poverený návrhom rezidenčného bývania, ktoré  sa nachádza na malebných brehoch riek Revúboé a Zambezi a jej cieľom je predstaviť novú typológiu susedstva pre rastúcu komunitu Tete v Mozambiku. Benga Riverside Residential Community je priekopníkom novej metódy plánovania a výstavby pre obytný sektor v tejto oblasti. Podporuje atmosféru sociálneho začlenenia medzi obyvateľmi z rôznych kultúrnych prostredí, ako aj ekologickú symbiózu s budovami, ktoré bez námahy splývajú s prírodným prostredím.

Národný park Mali 

Pri príležitosti 50. výročia nezávislosti Mali bol Národný park Mali v Bamaku zrekonštruovaný a znovu otvorený s pridaním niekoľkých nových zariadení. V rámci prvej fázy tohto ambiciózneho projektu bola spoločnosť Kéré Architecture vyzvaná, aby navrhla niekoľko zásahov v celom parku, vrátane vstupných miest, mládežníckeho a športového centra, reštaurácie, verejných toaliet a kioskov. Všetky budovy sú zvonku obložené prírodným kameňom z regiónu, čím sa posilňuje miestne kultúrne dedičstvo a zároveň sa znižujú náklady na výstavbu

Lekárske bývanie Léo

Poslaním projektu nebolo len poskytnúť veľmi potrebné zázemie pre chirurgiu, resp. lekársku pomoc, ale aj nadviazať výmenu poznatkov a odborných znalostí medzi hosťujúcimi lekárskymi špecialistami a miestnymi lekármi. Leo Doctors‘ Housing je súčasťou tejto vízie a poskytuje ubytovanie pre dobrovoľníkov a rezidentný personál kliniky. Pozostáva z piatich samostatných apartmánov usporiadaných pozdĺž spoločného dvora, ktorý poskytuje množstvo spoločných zariadení. Každý z jednoizbových apartmánov s vlastnou kúpeľňou má vlastnú obývaciu izbu, záhradu a vonkajšiu terasu.