V druhom ročníku súťaže INSAID, organizovanou Slovenskou asociáciou interiérových dizajnérov, sa do súťaže prihlásilo dokopy 69 diel. Odborná porota následne udelila ocenenia v piatich kategóriách: privátny interiér, pracovisko, HoReCa, obchod a občiansky interiér.

Privátny interiér: Byt PC/ Ing.arch Martin Skoček, Ing. arch. Alan Prekop, Ing. arch. Lucia Uhnáková

Interiér Bytu PC sa nachádza v jednom z vežiakov Panorama Towers. Byt má veľmi netradičný pôdorys vpísaný do trojuholníkovej obálky výškovej budovy. „Jeho hlavnou ambíciou bolo v čo najväčšej miere zachovať materialitu hrubej stavby v celkovej koncepcii bytu. Zdanlivo komplikovaná pôvodná dispozícia sa tu ukázala ako veľmi tvárna a jedinečná. Do zdarilého výsledku konverzácie sú v samotnom riešení iba vkladané funkčné objekty odzrkadľujúce životný štýl používateľa.“ hovorí architekt Martin Skoček

Pracovisko: interiér Mikelssen, Realit(k)a na dva ťahy/ Ing. arch. Peter Gonda

Interiér Mikelssen je tak trochu koncepčným interiérom. V celom priestore je jasne viditeľný autorský rukopis Petra Gondu. Práca so svetlom a tieňom, transparentnosť verzus solídna materialita. Autor chce aby bol interiér aj neutrálny aj výstredný, aj intímny aj otvorený, aj ponurý aj svieži, aj strohý aj luxusný, aj brutálny aj ľahký. Návrh prináša jednoduché a jasné, no neštandardne riešenie dispozície realitnej kancelárie. Malý priestor kancelárie je delený „Dvomi ťahmi“ – zakrivenými stenami z jutových lán na 3 priestory čakárne, zasadačky a pracovne.

HoReCa: Likerka/  Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek

Scenár známy z množstva malých miest: necitlivé stavebné zásahy, neadekvátna alebo žiadna náplň a postupný úpadok v minulej polovici storočia. Rovnako tomu bolo aj s budov, kde v minulom roku vznikol interiér Likerka. Autori učesali celkový vizuál. Fasády sú monochromatické s decentnou typografiou, čo príjemne vynikne v inak reklamou obsypanej ulice. Dom sa konečne otvoril do ulice, čo najkrajšie vidno počas teplých dní. V týchto dňoch takisto vidno aj spoločnú snahu obyvateľov a skultivovanie okolitého verejného priestoru. Najväčšou inakosťou je prepojenie odbytovej a výrobnej časti likérky, pričom výrobnú časť možno vidieť cez presklenné výklady rovno z promenády.

Obchod: MTBIKER/ Ing.arch. Ľudovít Vitko, Ing. arch. Silvia Vitková

Najväčší slovenský cyklistický portál a e-shop otvoril pre bratislavských zákazníkov showroom a výdajné miesto v priestoroch Pradiarne 1900 v Bratislave. Architekti sa pri návrhu interiéru pre novú prevádzku zamerali na primeranosť výrazových prvkov, ktoré nechávajú vyniknúť kontext priestoru industriálnej pamiatky a precízny výber produktov predajcu. Celistvé vnímanie halového priestoru umocňujú priehľadné a priesvitné deliace konštrukcie, umiestnené len v prevádzkovo nutných miestach.

Občianský interiér: Informačné centrum VISIT Košice/Ing. arch. Tomáš Boroš, Ing. arch. Maroš Mitro, Ing. arch. Ondrej Jurčo

Vďaka viacerým vopred zvoleným riešeniam vytvorili architekti ľahko zapamätateľný vizuál, s potenciálom dlhodobej životnosti. Povrchy odkazujúce na oceliarsky priemysel, ktoré sú perforované pravidelným rastrom, čo umožňuje zobrazenie akéhokoľvek textu či grafického odkazu. V interiéry sa nachádzajú vitríny, úložné priestory, sedenie atď, ktoré len v malej miere zasahujú do pôvodnej stavebnej podstaty. „Nové“ a „staré“ je jasne oddelené. Očistením priestorov od nánosov dôb nedávnych, vznikol čistý priestor, v ktorom vyniká krása pôvodných historických klenieb. Pôvodná podlaha bola znivelizovaná a prekrytá sivým kobercom, ktorý nenápadne dopĺňa mozaiku materiálov.