Ambiciózny projekt nachádzajúci sa v Bratislavskej Petržalke chce byť tým najlepším na trhu. Cena za meter štvorcový prekonáva hranicu 6 000€ a sľubuje vysoký štandard. Viac ako polovica bytov je však orientovaná práve na jeden z najfrekventovanejších diaľničných úsekov na Slovenku. Prečo nie je tento hendikep zohľadnený v cene?

Územie pravého brehu Dunaja od sadu Janka Kráľa po most Apollo, je dlhodobo zanedbané a prakticky vôbec nevyužívané, podľa územného plánu. Jedinou výnimkou je polyfunkčný bytový dom Krasovského 13 a nová administratívna budova kde sídli UNIQA či IBM. Po sanácii futbalového štadióna Artmedia a vybudovaní električkovej estakády sa rozbehli aj plány developerov. Grafobal prezentoval zámer postaviť Green Park, projekt ktorý by zahŕňal aj viac ako 100 metrov vysokú obytnú vežu. Projekt sa stretol s odporom Hlavného mesta, ale aj samotnej mestskej časti.

Ďalším výrazným zámerom je Nové Lido, ktoré pracuje s komplexnou myšlienkou prepojenia oboch brehov Dunaja. Navyše priamo kopíruje územný plán ale aj pôvodný urbanistický návrh z dielne architektov novej budovy SND. Posledným, dnes už takmer zabudnutým projektom je Alfa Park, pozostávajúci z dvoch administratívnych veží umiestnených pri moste Apollo.

Liget má ambíciu byť najlepším

Plány developmentu na Krasovského ulici siahajú ešte k dobám tesne po kríze, vtedy niesol objekt názov Bajo. Pôvodným zámerom bolo vybudovať hotel a luxusné apartmány, neskôr projekt získal aktuálny developer VSD Development. Ten pôvodný návrh kompletne prepracoval a hotel úplne vypustil.

Dnes je Liget vo výstavbe a jeho cieľom je ponúknuť luxusné bytové jednotky vo vysokom štandarde. Dizajn exteriéru je skôr jednoduchý ale príjemný, svojim spôsobom pripomína Discovery Residence na Nivách. Hlavnú hmotu predstavuje 18 poschodová obytná veža s takmer kompletne presklenou fasádou, vrátane balkónov.

Posledné dve podlažia sú vyhradené pre Penthouse s okúzľujúcim výhľadom a terasou. Developer sa vydal veľmi zaujímavou cestou a naprieč jednotlivými podlažiami zmenil svetlú výšku bytov. Od prvého po desiate je výška stropu štandardných 2 650 milimetrov, od 11 po 16 predstavuje 2 910 milimetrov a 17 podlažie má až 3 500 milimetrov. Celkovo sa v budove bude nachádzať 90 dvoj až štvorizbových rezidencii.

Vysoký štandard aký v Bratislave nemá obdobu

Drevené podlahy, veľkoformátová gresová dlažba a obklad či kvalitná sanita armatúry. Prvotriedny komfort obyvateľov sľubuje okrem vysokých stropov a presklenej fasády aj technologické vybavenie. Exteriérové rolety sú súčasťou každej bytovej jednotky, ovládané sú automaticky, prostredníctvom inteligentného nastavenia alebo manuálne. Celá podlažná plocha bytu je vykurovaná, štandardné stropné chladenie  je možné rozšíriť o systém fan coil.

Okrem toho sa v každej miestnosti bytových jednotiek nachádzajú rozvody rekuperačnej jednotky. Rekuperácia zabezpečuje príjem čerstvého, tepelne upraveného vzduchu, bez nutnosti vetrania, pričom nedochádza k tepelným stratám na budove. Rekuperácia tiež napomáha eliminovať riziko vzniku rosného bodu na stropoch, v ktorých sa nachádza stropné chladenie.

Nechýba ani sklad bicyklov s možnosťou nabíjania a kamerový systém. Čerešničkou na torte je spoločná zasadacia miestnosť vybavená televíznou technikou pre súkromné využitie obyvateľov alebo na domové schôdze.

Drahší ako Eurovea Tower

Veľmi vysoký štandard a dôraz na detail napovedajú vyššiu cenu, obzvlášť pri bytových jednotkách s výhľadom na historické centrum Bratislavy. Z južnej strany je však budova v tesnom susedstve štvorprúdovej diaľnice, so súbežnou štvorprúdovou Einsteinovou ulicou. Obyvateľom sa tak naskytne výhľad, ktorý nemusí oceniť každý a tomu by mala byť prispôsobená aj cena.

Dvojizbová bytová jednotka 16.06 umiestnená na šestnástom podlaží a s orientáciou na diaľnicu sa predáva za neuveriteľných 422 900€ s DPH. Čistá výmera plochy bytu je 66,38 m² a balkón predstavuje ďalších 5,14 m². Cena za meter štvorcový tak atakuje hranicu 6 000€. Približne rovnaká cenová hladina je aj pri bytoch v nižších poschodiach a s orientáciou na park.

Pre porovnanie, podobné dvojizbové bytové jednotky v Eurovea Tower s orientáciou na mesto sa pohybujú na cene okolo 5 200€ za meter štvorcový. Napríklad bytová jednotka 29.05, ktorá sa nachádza na 29 podlaží s výhľadom na mesto a celkovou podlažnou plochou 66,59 m² bytu vrátane balkóna stojí 355 440€ s DPH.

Je pravda že Eurovea Tower ponúka byty v nižšom štandarde ako Liget, nemôžeme však opomenúť lokalitu a status samotného mrakodrapu. Liget je rozhodne jedinečný projekt, ktorý ponúka svojim majiteľom vysoký nadštandard a prvotriedne vybavenie. Lokalita má výbornú dostupnosť a občiansku vybavenosť, aj keď práve frekventovaná Einsteinova nemusí vyhovovať každému. Developer mohol pristúpiť k výraznejšej selekcii jednotlivých bytových jednotiek v nadväznosti na diaľnicu, aspoň čo sa ceny týka.