Svet architektúry a nových stavieb nezastavila ani pandémia koronavírusu. Pripravili sme si článok, v ktorom vám ukážeme 7 jedinečných stavieb naprieč celým svetom, ktoré budú dokončené tento rok.

Knižnica červej diery v Číne

Prvou stavbou z nášho zoznamu novootvorených stavieb v roku 2021 je pobrežná knižnica červích dier, ktorú spoločnosť MAD buduje na čínskom ostrove Hainan. Táto budova zaujme vlnitou bielo-betónovou formou a veľkými kruhovými výrezmi, ktoré majú evokovať červiu dieru, ktorá „presahuje čas a priestor“.

La Samaritaine vo Francúzsku

Pôvodne sa mal zrekonštruovaný obchodný dom La Samaritaine otvoriť už v roku 2013. Výstavba sa však niekoľkokrát zastavila kvôli rôznym súdnym sporom a kampaniam, ktoré sa stavali proti týmto zmenám. V rámci projektu boli nahradené niektoré fasády budovy z 19. storočia novým priehľadným povrchom, ktorý je označovaný ako súbor sklenených vĺn.

Little Island v USA 

Jedným z neobvyklých projektov, ktoré budú dokončené v priebehu tohto roka, je Malý ostrov Thomasa Heatherwicka, park vyvýšený nad newyorskou riekou Hudson. Projekt pozostáva zo 132 stĺpov v tvare húb, ktoré budú podporovať zvlnenú zelenú krajinu. V ňom sa budú nachádzať časti pre komunitné akcie a vyhliadkové platformy.

Valley v Holandsku

Spoločnosť MVRDV prvýkrát predstavila svoj dizajn tejto viacpodlažnej výškovej budovy v Amsterdame už v roku 2015 a konečne má byť dokončená v roku 2021. Bude mať názov údolia a bude obsahovať tri vrcholy, každý lemovaný zeleňou a hranatými arkiermi, ktoré vyčnievajú zo všetkých uhlov.

F51 v UK 

V britskom prímorskom meste Folkestone sa buduje prvý účelový viacpodlažný skatepark na svete. Bude obsahovať tri poschodia vlniacich sa betónových povrchov, ktoré fungujú ako rampy a rímsy pre skateboardistov a jazdcov BMX bicyklov.

Ústredie Bee’ah v Spojených arabských emirátoch 

Ďalšou dokončenou stavbou v roku 2021 bude Ústredie Bee’ah v Spojených arabských emirátoch. Koncept, ktorý navrhla uznávaná architektka Zaha Hadid, tvorí budovu v podobe škrupiny, ktorá je umiestnená v púšti a pomáha odolávať extrémnym poveternostným podmienkam.

Bourse de Commerce vo Francúzsku

Ďalšou vylepšenou historickou budovou v Paríži, ktorá sa otvorí v roku 2021, je burza Bourse de Commerce – burza cenných papierov z 18. storočia, ktorú Tadao Ando pretvára na galériu súčasného umenia. Všetky jej výstavné priestory budú umiestnené v kruhovej betónovej konštrukcii umiestnenej priamo pod pôvodnou maľovanou kupolou budovy.


TIP: Sledujte nás aj na našom Facebooku.


Zdroj: dezeen.com