Na jednom z najnavštevovanejších miest na Partizánskej lúke pribudlo nové oddychové miesto. Pobytové schody na Železnej studničke majú za cieľ spríjemniť návštevníkom pobyt v mestských lesoch.

Schody sa nachádzajú na brehu jedného z rybníkov, len pár metrov od miestneho amfiteátru a bufetu – ktoré takisto prechádzajú obnovou. Pobytové schody, ktoré sú spoločným projektom Mestských lesov v Bratislave, hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy, vznikli v rámci programu obnovy verejných priestorov Živé miesta.

„Okrem Pobytových schodov sa v rámci programu Živé miesta na Železnej studničke aktuálne rekonštruuje Bufet na Partizánskej lúke, na vstupe do Mestských lesov z Peknej cesty sa aktuálne pracuje na obnove bývalej horárne v areáli bývalých muničných skladov,“ priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy. Autorkami Pobytových schodoch sú architektky z ateliéru WOVEN, ktoré okrem iného navrhli aj známu Lesnú Saunu v Spišskom Hrhove. Schody sa skladajú z niekoľkých mohutných drevených dosák, ktorú sú kaskádovito položené na tmavej nosnej oceľovej konštrukcii osadenej na kovových vrutoch. Drobná stavba ma rozmer približne 3,5 x 5,7 metra.

„Na tomto mieste bol svetlejší priestor bez stromov a vypozorovali sme, že ľudia tu prirodzene sedávali na obrubníku asfaltovej cesty a pozorovali rybník. Sprístupniť tento terén a prispôsobiť ho aj väčšiemu množstvu ľudí bolo teda prirodzenou voľbou,“ vysvetľuje Marek Páva, poverený riadením organizácie Mestské Lesy v Bratislave. Z tohto miesta môžu ľudia pozorovať ryby, sladkovodné korytnačky, užovky, vážky či žaby.„Prostredie rybníkov na Železnej Studienke je výnimočné svojou jedinečnou kombináciou zelenej a modrej infraštruktúry. Pre sprostredkovanie zážitku v takomto prostredí nám môžu dopomôcť aj tzv. prvky drobnej architektúry, ktoré dokážu návštevníkovi zabezpečiť útočisko, sprostredkovať netradičný výhľad, či prepojiť ho s vodnou hladinou. Jeden z takýchto prvkov- pobytové schody s lávkou použijeme aj na brehu IV. Rybníka. Rôznorodé šírky a dĺžky schodov návštevníkovi zabezpečia rôzne typy užívania a kontaktu s vodnou hladinou. Pridanou hodnotou návrhu je využitie lokálneho materiálu na realizáciu – smrekovcového dreva priamo z Mestských lesov.“ píše sa priamo na stránke Živých miest.