To, čo využívame tisíce rokov na zahriatie, bolo rovnako dlho zodpovedné za ničivé požiare. Oheň bol preto v praktickom živote nahradený elektrinou, čo ale neznamená, že sa tým znížilo riziko požiaru. Aj vďaka elektrickým spotrebičom a pomocníkom sa môžeme veľmi rýchlo dostať do nepríjemnej a život ohrozujúcej situácie. Dá sa tomu predísť.

Základom sú nasledujúce kroky.

Protipožiarne preventívne správanie

V prvom rade je samozrejme dôležité, aby sa už vzniknutý oheň nemal šancu rozšíriť ďalej. Za týmto účelom sa vyberajú protipožiarne dvere, ale aj rovnako účinné a špeciálne protipožiarne prestupy.

Samozrejme, treba byť opatrný aj pri činnostiach, ktoré bežne robíte. Nenechať nič pri varení dlho bez dozoru alebo nepoložiť na rozpálený sporák predmety, ktoré tam nepatria. Nenechávať bez dozoru otvorené ohne, krby, ale aj obyčajné sviečky, či nedostatočne uhasené cigarety.

Vypínanie elektrických spotrebičov zo siete

Pohotovostné režimy elektrických spotrebičov sú možno pohodlné, ale nie šetrné. Mnohí však týchto domácich pomocníkov z elektrickej siete vypínajú aj pre vyššie riziko požiaru.

V kombinácii s preťaženou elektrickou sieťou, zablokovaným ventilačným systémom zariadenia alebo inými rizikami prehriatia môže byť používanie spotrebičov veľkým rizikom. Myslite na to aj teraz počas Vianoc. Nenechávajte vianočné svetlá bez dozoru, dbajte na kvalitu spotrebičov pri nákupe a nespoliehajte sa na úsporné režimy.

Aj takáto jednoduchá prevencia môže byť výbornou ochranou pred požiarmi a nebezpečenstvom.

Vysoko horľavé materiály skladujte na bezpečnom mieste

Farby a laky, pohonné hmoty, papier, drevo, alebo aerosólové plechovky: všetky materiály , ktoré môžu príliš rýchlo vzplanúť v oheň, by mal byť čo najďalej od teplého prostredia.

Dajte si na týchto malých, no podstatných detailoch záležať a určite sa vám podarí požiarom úspešne predchádzať.