Dom pre rodinu s domácimi zvieratkami, nachádzajúci sa Pod Slancom, je dielo z ateliéru Sadovský architects a jeho realizácia prebiehala od roku 2017-2020. Dôkazom toho, že na Slovensku zaujal je jeho nominácia na ocenenie CE ZA AR 2021 v kategórii „Rodinné domy“. Dôkazom toho, že zaujal aj v zahraničí je to, že o ňom píše niekoľko zahraničných portálov. V čom je výnimočný a ako vznikal jeho koncept?

Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci

Koncept

Hlavnou požiadavkou, s ktorou sa pri návrhu tohto rodinného domu bolo treba vyrovnať, bola nutnosť aktívne prepojiť interiér s exteriérom. Keďže sa pozemok nachádzal v husto zastavanej zástavbe a investori požadovali aj zachovanie súkromia jednalo sa o zdanlivo protichodné požiadavky. Architekti sa rozhodli s týmito požiadavkami popasovať svojským spôsobom. Koncept „dom v dome“ sa v našich končinách už objavil niekoľko krát. V tomto návrhu však bol posunutý na vyšší level tým, že architekti aktívne pracovali s terénom a predovšetkým sa snažili o zmysluplné priehľady do okolia.

Zdroj:Nora a Jakub Čaprnkovci

Obvodový múr a delenie záhrad

Vytvorením obvodové betónového múru oddelili dom od okolitej zástavby a pozdvihli pocit súkromia. Vytvorením vhodných priehľadov zas navodili čiastočný pocit otvorenosti. Betónový múr oddeľuje 2 záhrady. Na vnútornej strane múru sa nachádza vnútorná záhrada, ktorá je intímnejšia zatiaľ čo na vonkajšej strane múru sa nachádza vonkajšia záhrada, ktorá je otvorenejšia a prírodnejšia. Prepojenie týchto dvoch záhrad priehľadmi a priechodmi vytvorilo vskutku zaujímavú priestorovú dispozíciu.

Zdroj:Nora a Jakub Čaprnkovci

Interiér

Prízemie domu je otvoreným priestorom. Pevné steny z dvoch strán nahrádza rozsiahle presklenie, smerujúce do vnútorných záhrad. Kuchyňa smeruje do úžitkovej záhrady, obývacia izba k pobytovej záhrade s trávnikom a bazénom. Na druhom poschodí sa nachádzajú detské izby a hygiena. V rámci interiéru architekti pracovali s množstvom zaujímavých materiálov, ktoré vhodne kombinujú. V interiéri takisto vzniklo niekoľko častí, ktoré poskytujú pohodlie aj domácim miláčikom, ktorých obyvatelia domu vlastnia.

Zdroj:Nora a Jakub Čaprnkovci