V lete tohto roku vyhlásili architekti Šebo Lichý študentskú architektonickú ideovú súťaž Raketová základňa Devínska Kobyla. Areál bývalej základne sa nachádza nad Bratislavou na vrchole Devínskej Kobyly a v súčasnosti je len nepoužívanou a schátranou spomienkou na históriu. Betónové silá, bunkre a kasárne postavené v osemdesiatich rokoch 20.storočia však majú zmeniť svoju podobu.

Do súťaže sa zapojili 38 študentských návrhov z celého sveta. Sedemčlenná porota vybrala spomedzi týchto návrhov 3 hlavných ocenených a udelila aj ďalšie špeciálne odmeny. Súťažiaci mali nielen vyriešiť dané územie po architektonickej stránke ale taktiež mali svojim návrhom odpovedať na niekoľko otázok. Ako aktivizovať a pritom chrániť dané územie? Ako podporiť záchranu územia a jeho nedávnu vojensko-politickú archeológiu? Výsledné návrhy by mali byť katalógom inšpirácií pre majiteľov nehnuteľností pri hľadaní programu a spôsobu ich využitia, zároveň by mali slúžiť ako inšpirácia pre mestskú časť na prípadné investície do infraštruktúry a napokon aj pre magistrát pri definovaní novej regulácie.

1.miesto: Ksenia Panferova a Polina Minina, Rusko„Víťazný návrh najlepšie uchopil problematiku súťaže a vytvoril jedinečný a komplexný scenár pokračovania histórie, topografie a programu miesta pre súčasnosť. Návrh ponúka transformáciu lokality s maximálnym rešpektom k existujúcej lokalite, prírody a flóry s architektonickými intervenciami do stavebných substancií. Projekt navrhuje na pôdoryse objektov Raketovej základne systém nových rôznorodých kultúrnych, spoločenských, turistických a vedecko-poznávacích aktivít ako múzeum, hotel pre výskumníkov a umelcov, umelecké dielne a amfiteáter, ako aj planetárium a observatórium z dôvodu najvyššie položeného územia Bratislavy. Architektonické a vizuálne spracovanie návrhu najlepšie reaguje na fenomén a charakter územia.“ Zhodnotil víťazný návrh Imrich Vaško, architekt a člen poroty.

celý návrh: TU

2. miesto: Dávid Nosko, Slovensko„Tento návrh rieši územie ako problematické miesto, ktoré je diverzifikované na priestory „skrotené“ a „divoké“, pričom kontrolované priestory pri vstupoch, v okolí vyhliadkovej veže a vnútorných priestoroch betónových bunkrov sú obsadzované architektonickými programami a ostatné neupravované priestory sú ponechané prírodným procesom. Štandardné objekty bez priestorovej kvality ako aj existujúce asfaltové povrchy a ploty sú zbúrané a recyklované do nových prírodných konfigurácií 5 rozličných typov krajín s odlíšiteľným priestorovým a geometrickým charakterom a typov životných podmienok pre faunu a flóru. Mapy, diagramy a koláže presvedčivo dokumentujú transformačný proces fragmentácie a zoskupovania,“ dodáva Vaško.

celý návrh: TU

3. miesto: Tristan Dee, Ira Espina a Patricia Ong, Filipíny„Tretím miestom ocenený návrh je architektonizovaným príbehom stúpajúcej cesty územím Devínskej Kobyly, od vstupného vojenského múzea cez galériu, sprístupnených vojenských objektov, pomníkov vojny, železnej opony a sametovej revolúcie až po expozíciu súčasného Slovenska a pamätníka demokracie pri Vyhliadkovej veži. Oceňujeme dramaturgiu udalostí histórie krajiny, ktoré projekt monumentalizuje terénnymi zásahmi spájajúcimi existujúce vojenské objekty do architektonického scenáru korešpondujúceho s topografiou územia. Monument slovenského oslobodzovania by mohol byť realizovaný rôznymi súčasnými udržateľnými a menej územie narušujúcimi prístupmi“ uzatvára hodnotenie víťazov Vaško.

celý návrh: TU