Rekonštrukcia Pradiarne 1900, bývalej cvernovej továrne, na bratislavských Nivách, je ukončená. Pozrite sa na to, ako budova vyzerá a na čo sa bude využívať.

Popri niekoľkých nových stavbách je v Bratislave možné sledovať aj viaceré rekonštrukcie starších budov. V susedstve známej ulice Mlynské Nivy sa nachádza zrekonštruovaná kancerárska budova vytvorená z vyše storočnej priemyselnej pamiatky – bývalej cvernovej továrne.

Rekonštrukcia budovy

S rekonštrukciou budovy sa začalo ešte na jeseň 2018. Všetko prebiehalo pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu a architektonický projekt pripravila kancelária Bouda Masár. So súhlasom pamiatkarov zvolili pôvodnú podobu Pradiarne, ktorú mala predtým, ako rôzne prestavby zo 60. rokov minulého storočia zmenili jej charakter. „Revitalizáciu Pradiarne a Silocentrály bývalej Uhorskej Cvernovej továrne vnímame ako šancu stať sa súčasťou veľmi aktuálneho trendu záchrany a začlenenia postupne miznúcich kultúrnych hodnôt minulosti do súčasného sveta. Veríme, že vzniká unikátny projekt, ktorý spojí jedinečnosť historického priemyselného priestoru so súdobými trendmi dizajnu a technického štandardu,“ prezradil hlavný tvorca architektonického projektu Ivan Masár.

Takto vyzerala budova pred rekonštrukciou. Zdroj: YIT Slovakia
Súčasná podoba budovy

Prvý nájomca je už známy

Budova bola oficiálne otvorená 1. decembra 2020 a jej prvým nájomcom sa stala slovenská pobočka firmy Microsoft. „Aj keď naši zamestnanci môžu pracovať prostredníctvom moderných technológií z ktoréhokoľvek miesta, spoločné stretávanie je pre ich kreativitu a efektívnu komunikáciu veľmi dôležité. Veríme, že spojenie ľudí prostredníctvom spoločného fyzického priestoru je veľmi prínosné,“ uviedla pre Trend.sk Miroslava Aleksieva, vedúca komunikácie a spoločenskej zodpovednosti, Microsoft Česká republika a Slovensko.

Interiér 1
Interiér 2
Interiér 3

Popri Microsofte patrí medzi potvrdených nájomcov aj spoločnosť Medusa, ktorá bude mať v budove svoju centrálu a rovnako aj reštauráciu s terasou na budúcom námestí. V Pradiarni sa bude nachádzať aj nové sídlo, showroom a klientske centrum pre YIT Slovakia.


TIP NA ZÁVER: Prečítajte si náš článok Ako bude vyzerať nová bratislavská Incheba? Plány sú naozaj odvážne


Zdroj: trend.sk, Zdroj fotografií: Seesame