V júni tohto roku vyhlásilo Kysucké múzeum dvojkolovú architektonickú súťaž, ktorej cieľom bolo vytvorenie novej stálej expozície Dejiny Čadce a okolitých obcí. Predmetom riešenia bol návrh interiéru stálej expozície pre Kysucké múzeum a grafického spracovania výstupov pre túto expozíciu, v ktorej boli zakomponované multimediálne zariadenia, SMART riešenia a inovatívne prvky. Do súťaže sa prihlásilo 13 účastníkov, do druhého kolo postúpili 3 a dnes už poznáme aj víťaza.

zdroj: https://www.kysuckemuzeum.sk/

1.miesto získal súťažný návrh bratislavského ateliéru Kilo/Honč. Porota pri tomto návrhu kladne hodnotila silné architektonické poňatie expozície a to, že autori návrhu do nej vniesli priestorový prvok intimity vďaka optimálnemu vymedzeniu prezentovaných tematických okruhov definovaných libretom. Autori sa v návrhu snažili potlačiť materialitu čím nechali vyniknúť samotnej výstave. Priestor ako taký nemá výstave konkurovať ani sa nesnaží  ukázať. Každý jeden prvok vo výstave dostáva svoj priestor, bez ohľadu na jeho význam či veľkosť. Porota ďalej kladne hodnotila aj prácu so svetlom. „Výnimočnosť návrhu spočíva aj v efektívnom využívaní denného svetla, čo umocňuje návštevnícky pocit z dobre presvetlenej miestnosti. Jemné farby dávajú vyniknúť vystaveným exponátom.“ komentovala víťazný návrh porota.

Ako autori sami tvrdia najviac ich na priestore baví to, že napriek tomu, že je priestor otvorený návštevník neviem, čo sa bude diať za ďalším rohom. Návrhom sa snažili v návštevníkovi prebudiť zvedavosť a chcenie objavovať. Návšteva výstavy sa tak stáva zážitkom.

zdroj: https://www.kysuckemuzeum.sk/

Zaujímavými prvkami výstavy sú už spomínané multimediálne zariadenia či rôzne SMART a inovatívne prvky. Hneď oproti vstupným dverám umiestňujú autori návrhu veľký multimediálny stôl s obrazovkami, ktoré mapujú históriu Čadce a jej okolia. Zaujímavou časťou výstavy je aj časť „Židovská komunita v Čadci“, kde sa na zemi aj na stene budú nachádzať červené štvorce, na mieste ktorých vďaka tabletu uvidíme 3D modely rozmerných exponátov, ktoré kedysi patrili Židovskej komunite. A poslednej časti si zas návštevníci oddýchnu pri videoprojekcii a prezentácií rôznych fotografií.

zdroj: https://www.kysuckemuzeum.sk/