Neónové svetlá zažili od svojho objavenia v roku 1910 strastiplnú cestu. Spočiatku osvetľovali predovšetkým ulice veľkých miest. V predchádzajúcich desaťročiach boli dizajnérmi po celom svete odsudzované ako gýčové a nevkusné a ich používanie sa obmedzilo len na určité tipy interiérov. V poslednej dobe však zažívajú svoj veľký comeback a do svojich návrhov ich vkladá čoraz viac dizajnérov. Ide o gýč alebo naopak o (staro)nový trend?

V roku 1910 vynašiel francúzsky inžinier Georges Claude postup, vďaka ktorému bolo možné osvetliť trubicu elektrického výboja. Tento proces sa stal veľmi rýchlo populárnym  predovšetkým vďaka spotrebe energie, ktorá je oveľa nižšia ako spotreba žiaroviek. Keď premýšľame nad neónom v tradičnom kontexte, používa sa na inzerovanie alebo upútanie pozornosti na značku alebo miesto.

zdroj: Jenn Feldman

Ako ho umiestniť

„S neónovým osvetlením pracujete ako s médiom, ktoré je skutočne živé a umožňuje vám emocionálne cítiť prítomnosť umenia v miestnosti jeho fyzickým zapínaním a vypínaním.“ tvrdí interiérová dizajnérka Jenn Feldman. Rovnako ako v exteriéri aj v interiéri by mal predovšetkým pútať pozornosť, zdôrazňovať určité miesto či pocit, ktorý tam chceme  dosiahnuť. Ak sa však rozhodnete priniesť neónový nápis do interiéru, je dôležité umiestniť ho na miesto, ktoré mu poskytne priestor na dýchanie. Častokrát neónový nápis pôsobí na zmysly tak silno, že sa miesto okolo neho stáva stredobom pozornosti a preto je potrebné okolie nápisu navrhovať naozaj kvalitne. Umiestnenie neónového nápisu do formálnejšej miestnosti mu môže dodať príjemný, zábavný ráz a vnesie do dizajnu určitú neočakávanosť.

zdroj: pinterest.com

Aký odtieň zvoliť

Správna voľba odtieňu neónového nápisu je rozhodujúca. Nevhodne vybraný odtieň je hlavným dôvodom toho, prečo sú tieto nápisy označované ako gýčové. Odtieň by sme mali voliť v súlade so zvyškom miestnosti. Ak je miestnosť zariadená viac monochromaticky môžeme kľudne zvoliť výrazný nápis. Ak sa ale v miestnosti kombinuje viacero farieb, prípadne ak sú farby interiéru sami o sebe dostatočne výrazné je vhodné zvoliť nápis jemnejšej, prípadne bielej farby. Veľký dôraz treba klásť aj na to, akej farby bude stena, na ktorej bude nápis umiestnený.

zdroj: pinterest.com

V závere teda možno povedať, že neónové nápisy si opäť našli svoje miesto v interiéroch rodinných domov, kanceláriách či komerčných priestoroch. Rovnako ako pri akomkoľvek inom dizajnom prvku je dôležité predovšetkým to, aby bol správne umiestnený a kvalitne skombinovaný so zvyškom miestnosti.