Stoly sú nevyhnutným kusom nábytku v každej domácnosti, pretože nám ponúkajú miesto pre najdôležitejšie činnosti každodenného života. Z tohto dôvodu sú ich stabilita, odolnosť, podpora a dekorácia aspektmi, ktoré je potrebné vziať do úvahy a spájať so správnym výberom stolových nôh.

Obytným priestorom prospejú aj stolové nohy, vyznačujúce sa dekoratívnymi detailmi, ktoré zvýraznia vzhľad priestorov a umocnia ich štýl.

Aby ste to dosiahli, musíte si vybrať nohy stola múdro a tu vstupuje do hry niekoľko prvkov, ako napríklad: Ako je vhodný typ nôh, výška, materiály, stabilita a ďalšie, ktoré si teraz podrobne a pre váš lepší prehľad i výber rozoberieme.

Typy stolových nôh

V súčasnosti existuje nespočetné množstvo typov nôh rôznych tvarov a materiálov. Budeme však diskutovať o najobľúbenejších a tých, ktoré sa používajú nielen na úžitok, ale aj na dekoráciu.

  • Obdĺžnikové alebo štvorcové stolové nohy či univerzálne stolové podnože pozostávajú z úplne uzavretého rámu štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru, ktorý svojím vzhľadom zdôrazňuje modernú, elegantnú a vzdušnú estetiku v miestnostiach. Bežne sa používajú na jedálenské stoly a kuchynské dosky, aby im dodali ľahký vzhľad, a tiež na písacie stoly alebo kresliace stoly.
  • Valcové nohy sú široko používané a vyrobené z rôznych materiálov, pričom najbežnejšie sú drevo a oceľ. Majú veľmi úhľadnú a štylizovanú estetiku a dodávajú elegantný vzhľad stolom, na ktorých sú nainštalované. Na druhej strane majú výhodu, že na okrajoch nemajú rohy, takže sa o ne malé deti len tak ľahko nezrania.
  • Guľové stolové nohy sú tie, ktoré sú zmenšené a guľovitého tvaru a používajú sa najmä na konferenčné alebo nočné stolíky. Podčiarkujú jemnosť miestnosti, a preto sú ideálne pre nábytok rovnakého štýlu.
  • Pomerne nový typ stolovej nohy pozostáva z niekoľkých tenkých tyčí, ktoré siahajú od podlahy až po stôl, čo zvýrazňuje veľmi moderný a jemný estetický vzhľad. Tyčové nohy sú mimoriadne stabilné a často sa používajú na písacie stoly a stoly do obývačky.
Ako vybrať nohy stola podľa priestoru?

Každý typ alebo model stolových nôh má nejaké estetické hodnoty, vďaka ktorým je vhodný do určitých priestorov a menej vhodný do iných. Bez toho, aby sme sa chceli zaškatuľkovať, však musíme zdôrazniť, že najväčší vplyv má štýl miestnosti, v ktorej má byť stôl umiestnený.

zdroj:shutterstock
Čo by nemalo chýbať v kuchyni?

Keď hovoríme o kuchyni, zahŕňame sem aj jedálenský kút, pretože sú zvyčajne vedľa seba a majú podobnú estetiku i funkciu. Keď teda zariaďujete jedálenský stôl, je dôležité, aby farebne aj štýlovo ladil s kuchynskými prvkami a pracovnými doskami. Pre podčiarknutie moderných a elegantných aspektov vašej kuchyne je najlepšie zvoliť si k jedálenskému stolu aj k pracovnej doske pravouhlé stolové nohy. Fantasticky však vyzerá aj model s nohami do „X“. Použitie stĺpových alebo valcových nôh sa k tomuto štýlu dokonale hodí a dodáva potrebnú stabilitu veľkému jedálenskému stolu.

Ak máte pochybnosti o farbe, všetko závisí od toho, ako veľmi chcete, aby vynikla. Ak nechcete, aby boli stredobodom pozornosti, zvoľte neutrálne tóny, ktoré ladia so spotrebičmi či inými prvkami v prostredí.

V obývacej izbe?

Stoly do obývačky sa vyznačujú tým, že sú nižšie ako normálne a majú menšiu váhu ako stoly v jedálni alebo pri stole. Preto je tu možnosť vybrať si štíhlejšie a štýlovejšie nohy, ktoré tieto vlastnosti zdôrazňujú. Ak však chcete zdôrazniť robustnú alebo pevnejšiu estetiku, na ich zvýraznenie poslúžia nastaviteľné stĺpiky alebo valcové nohy. Veľmi dobrým riešení do tohto priestoru sú Hairpine stolové nohy.

Viacúčelové stoly na prácu a zábavu majú veľmi podobné vlastnosti ako jedálenský stôl a hoci majú často aj rovnaký typ nôh, odporúča sa, aby boli nastaviteľné a mali kolieska. Vďaka tomu bude potom stôl všestrannejší na rôzne účely. Tak si pre čo najvyšší komfort stola a jeho dosky vyberte aj kvalitné nohy.