Relatívnou novinkou vo svete tieniacej záhradnej a terasovej techniky  je takzvaná bioklimatická pergola. Stáva sa čoraz obľúbenejším doplnkom, pretože posúva relax v tieni na inú úroveň. Ani zďaleka to nie je jediný dôvod, prečo by ste aj vy mali do tohto šikovného vybavenia investovať.

Je vhodná do každého počasia a ročného obdobia

Kým pod tradičnou pergolou v zime asi sedieť nebudete, pod modernou bioklimatickou pergolou si svoje miesto na relax určite nájdete. Zabezpečuje to nielen žalúziové – lamelové zastrešenie, ale aj možnosť čelného tienenia v podobe posuvných panelov, skla alebo roliet.

Umožňuje cirkuláciu vzduchu

Bioklimatická pergola sa vyznačuje tým, že jej strešné lamely je možné nakloniť do rôznych polôh (buď automaticky alebo manuálne), čím je váš komfort poistení v každom počasí. Keď sú lamely otvorené, vzduch medzi nimi prirodzene cirkuluje a interiér pergoly sa neprehrieva.

Chráni pred dažďom, snehom a vetrom

Lamely jednoducho zatvoríte a ste chránení nielen pred prudkým slnkom, ale aj dažďom a snehom. Integrovaný odvod vody zaisťuje, že dažďová voda a roztopený sneh sú pekne smerované po tyčiach pergoly. Pri bioklimatických pergolách je navyše možnosť uzatvorenia bočných stien. Svoju novú pergolu si tak užijete naozaj za každého počasia.

Reguluje slnečné svetlo

Pri prístrešku klasickej pergoly si intenzitu slnečného žiarenia zvoliť nemôžete. S bioklimatickou pergolou to naopak zvládnete sami. Ak chcete viac slnka, otvorte len lamely. Ak nechcete slnko, zatvorte ich a užívajte si tieň.

Hodí sa do každej lokality a dá sa využiť mnohými spôsobmi

Bioklimatickú pergolu využijete nielen na dome, ale aj ako samostatne stojaci objekt. Môže slúžiť napríklad aj ako krytá terasa pre reštauráciu alebo kaviareň. Ak sa rozhodnete pre bioklimatickú pergolu s bočným a čelným tienením, získate aj ďalší obytný priestor. Môžete ho využiť napríklad ako útulnú zimnú záhradu.

Ako vidíte, možností využitia pergoly je naozaj veľa, tak ich otestujte priamo v praxi.