Už ste počuli o novej bratislavskej mestskej štvrti Nesto? Ak ešte náhodou nie, tak sa dozviete všetko dôležité v tomto článku.

Nesto – nová mestská štvrť Bratislavy

Bratislava sa už o pár rokov rozrastie o novú mestskú štvrť, v ktorej človek nájde všetko od bývania, cez priestory pre prácu až po možnosti trávenia voľného času. „Zdravý životný štýl bude súčasťou všetkého, čo sa tam deje. Stromy, parky či úle tvoria spolu s modernými technológiami veľký ekologický celok. Bude dostupnou štvrťou nielen vďaka svojej polohe pár minút od centra, ale aj cenou bývania, službami či občianskou vybavenosťou,“ uvádza sa na oficiálnych stránkach projektu.

Zaujímavá lokalita

Podľa dostupných informácií by malo Nesto vyrásť na hranici Slovenska s Rakúskom, na osi širšieho metropolitného územia. Bicyklom sa tam z centra mesta dostanete za 17 minút, mestskou hromadnou dopravou za 16 minút alebo autom za neuveriteľných 6 minút. Vzniknúť by tam mal aj nový dopravný uzol – železničná zastávka s napojením na Viedeň. Štvrť bude napojená aj na medzinárodné cyklotrasy Eurovelo 6 a 13, ktorými sa dá prepraviť až k rakúskemu jazeru Neusiedler See.

Lucron

Za novou mestskou štvrťou stojí developerská skupina Lucron. „Každé mesto na svete je jedinečné. Kopírovanie modelov kreatívnych štvrtí zo zahraničia by preto nedávalo zmysel. Nesto je nová kreatívna štvrť, ktorá je na mieru ušitá špecifikám Bratislavy,“ hovorí Peter Gero / Senior konzultant pre mestské plánovanie a architektúru, Lucron.

Kedy bude projekt hotový?

Prvá fáza projektu Nesto sľubuje v rokoch 2020 až 2025 na juhu Petržalky objekty s piatimi až 14 nadzemnými podlažiami. A to pre 4 000 ľudí. V rámci komplexu vzniknú byty, študentský domov či rôzne obchody. Rovnako aj multifunkčná eventová hala, domov pre seniorov, medicínske centrum, škola, škôlka či viaceré ihriská. Celkovo by mali postaviť 4 500 až 5 000 ubytovacích jednotiek. Nachádzať sa tam budú bytové domy, viladomy, ale aj rodinné domy. Každý piaty byt v projekte má byť podľa všetkého nájomný. V budúcnosti by malo v novej štvrti žiť až 15 000 ľudí.

Vizualizácia 1
Vizualizácia 2

Zdroj: nesto.sk, tvnoviny.sk, zdroj fotografií: lucron.sk