Viedeň sa po vzore Barcelony či Berlína rozhodla vytvoriť svoj prvý superblok. Koncept superbloku je nástroj na plánovanie a redizajn uličných priestorov, ktorého hlavnými prínosmi sú znižovanie teploty v mestách, zlepšovanie podmienok pre peší pohyb či pohyb na bicykli a tiež vytváranie pobytových oblastí. Čo je to superblok a kde tento prvý  viedenský superblok vznikne?

zdroj: pinterest.com

Čo je to superblok?

Superblok je časť mestského priestoru, ktorá je vymedzená hlavnými ťahmi. V rámci samotného superbloku sú komunikácie navrhnuté tak, aby slúžili predovšetkým miestnym potrebám. Ide v podstate o skupinu ulíc, v ktorých je doprava znížená takmer na nulu, pričom priestor, ktorý predtým zaberali autá, slúži pre chodcov a detské ihriská. Voľný priestor je upravený do atraktívnej podoby a to nielen novým mobiliárom ale aj zeleňou a novými povrchmi. Superbloky ponúkajú obyvateľom lepšie životné prostredie a nové využitie verejného priestoru. Majú vplyv nielen na mobilitu ale tiež na miestnu ekonomiku, participáciu obyvateľov či zelenú infraštruktúru.

zdroj: pinterest.com

Viedenský superblok- supergrätzl

zdroj: Stadt Wien

Pre oblasť príkladného plánovania Volkertviertel v 2. okrese bola v rokoch 2020 až 2021 vykonaná pilotná štúdia superbloku. Následne na to mestská sociálno-liberálna koalícia predstavila plány pilotného projektu, ktorý vznikne južne od hlavného nádražia vo štvrti Favoriten, v ohraničení ulíc Gudrunstraße-Leebgasse-Quellenstraße-Neilreichgasse. Vo Viedni budú budúce superbloky niesť názov Supergrätzl a budú odrážať strategické ciele viedenského mestského plánovania- sociálne spolužitie, miestné komunity, viac zelene a mnoho ďalšieho.

zdroj: Stadt Wien

O umiestnení  rozhodlo niekoľko kritérií. Významnú úlohu zohrala teplotná mapa Viedne (analýza českého startupu Ecoten), podľa ktorej patrí práve táto vybraná oblasť medzi miesta najviac postihnuté teplom. Zároveň ide o veľmi husto zastavanú a osídlenú oblasť, ktorej prospeje aj zníženie hluku či prašnosti. Taktiež sa tu nachádza niekoľko škôl a škôlok do ktorých budú môcť deti chodiť o čosi bezpečnejšie. Podobne ako pre iných premenách verejného priestoru budú predstavitelia mesta vyzývať miestnych obyvateľov a podniky aby sa spolupodieľali na plánovaní zmien. Uskutoční sa testovacia fáza a na ňu následne naviaže príprava skutočnej realizácie.

 zdroj: pinterest.com