Otázka bývania v panelákoch je na Slovensku vždy veľmi aktuálna. Obyvatelia panelákov čoraz častejšie volajú po ich skultivovaní, rekonštrukciách či vytvorení priestorov na sociálne interakcie. Skvelým príkladom ako sa s touto otázkou popasovať je rekonštrukcia paneláku v Rimavskej Sobote od ateliéru Gutgut. 

zdroj: archdaily.com

Táto rekonštrukcia prebehla už v roku 2014 a rovnako tak v tomto roku získala prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2014 v kategórii Bytové domy. Ako architekti sami hovoria: „Premenou panelového bytového domu sme zhmotnili našu vlastnú odpoveď na aktuálnu tému rekonštrukcie panelového bytového fondu.“ Jedná sa o rekonštrukciu, ktorou hlavnou úlohou bolo reagovať na okolie jemne a nenápadne, vytvoriť bohatší parter a tiež otvoriť priestory bytov smerom von z objektu. Nová fasáda bytového domu pôsobi celistvo a jednoducho. „Kľúčové bolo pre nás odstrániť samotnú panelákovosť domu. V prvom rade išlo o jeho vonkajšie vizuálne zjednotenie. Preto sme schodiskové presklenia začlenili do súvislej fasády, ktorá je teraz kompaktná.“ povedali architekti v rozhovore pre Trend.sk.

zdroj: archdaily.com

Najvýraznejšou zmenou v rámci rekonštrukcie je pridanie nových balkónov a úprava okenných otvorov. Konštrukcia balkónov je zavesená oceľová. Balkóny zvyšujú štandard samotných bytov a dovoľujú jeho obyvateľom udržiavať kontakt s okolím. „Tam, kde boli okenné otvory väčšie, než by podľa nás mali vzhľadom na veľkosť izieb byť, sme ich zmenšili. Inde sme vybrali parapet a okná sme, naopak, zväčšili. Urobili sme rôzne členenia okien, raz zvislé, inde vodorovné, otváračky alebo vetračky.“  Návrh tiež redukuje panelové konštrukcie, čo umožňuje otvoriť dispozície bytov naprieč hĺbkou domu.

zdroj: archdaily.com

Na spodnom podlaží boli pivnicové priestory nahradené vybavenosťou pre komunitu domu. Na prízemí je vstup do budovy s recepciou, za ktorou sa nachádza kaviareň, miestnosť na bicykle, fitnes a relaxačné priestory so saunou a vírivkou. Sú to priestory, kde sa môžu obyvatelia domu stretávať a zároveň slúžia ako prechod do zadnej relaxačnej záhrady. „Súčasťou nášho návrhu je riešenie celého okolitého pozemku, ktorý k objektu patrí. Spolu s investorom sme považovali za dôležité aktivovať prízemie domu a ponúknuť ho obyvateľom.“

zdroj: archdaily.com