Naoto Fukasawa je japonský produktový dizajnér, ktorý navrhuje dizajny pre firmy ako Samsung, Panasonic či Swarovski. Len nedávno navrhol dizajn kancelárskych potrieb pre firmu Team Demi. Tie získali hneď niekoľko  významných ocenení. 

Naoto Fukasawa sa narodil v roku 1956 v provincii Yamanashi. V roku 1980 absolvoval katedru produktového dizajnu na Tama Art University. V tom istom roku nastúpil do spoločnosti Seiko Epson, kde bol zodpovedný za vývoj dizajnov. V roku 1989 sa presťahoval do Spojených štátov, kde nastúpil do ID Two. Po siedmich rokoch zdokonaľovania remesla so zameraním hlavne na priemyselné odvetvie Silicon Valley sa v roku 1996 vrátil do Japonska. V roku 2003 sa osamostatnil a založil spoločnosť NAOTO FUKASAWA DESIGN.

Kancelárske potreby Team Demi 

Portfólio prác tohto slávneho dizajnéra obsahuje všetko od elektronických zariadení cez produkty interiérového dizajnu až po produkty používané v oblasti architektúry. Okrem toho sa však venuje aj dizajnom drobností ako sú napríklad kancelárske potreby. Pre firmu Team Demi navrhol kompaktnú krabičku, ktorá obsahuje 8 základných kancelárskych potrieb. V krabičke nájdete malý nožík, meter, lepiacu pásku, zošívačku, nožnice, pravítko, hrot na vyberanie SIM kariet a lepidlo.

zdroj: www.naotofukasawa.com

Inšpiráciu čerpal Fukasawa z pôvodnej série z roku 1984.Aj keď bol box malý, bol veľkým hitom a po vydaní v roku 1984 sa ho predalo 6,5 milióna kusov. Nástrojom dal praktické, minimalistické tvary.

Zošívačka pojme 50 sponiek, ale je navrhnutá tak, aby sa nezatvárala, takže sponkami nikdy neplytváte. Samotná rezačka škatúľ je síce miniatúrna, ale čepeľ má štandardnú šírku 0,5 mm a je schopná pracovať s modelmi bežnej veľkosti. Dávkovač lepidla má špičku úzku ako kvapkadlo na precízne práce, zatiaľ čo pravítko má dostatočne ostrú hranu na rezanie papiera. Meter je vyrobený z ocele a nekrúti sa. Môže sa natiahnuť až na 1,2 metra.

Minimalizmus a funkčnosť

Heslo produktu je „Packet Excitement“ teda Balené s nadšením. Ako sa na stránke samotnej firmy píše, chceli vytvoriť kancelárske potreby, ktoré je potešením vlastniť. Do puzdra zapadajú tak dokonalo, akoby sa vlievali do štruktúry, ktorá ich obklopuje. Každý nástroj je magnetický, takže uspokojivým spôsobom zacvakne na svoje miesto. Práve minimalistický a funkčný dizajn domohol k tomu, že produkt získal hneď niekoľko dizajnérskych ocenení napr. cenu v kategórii Produkt IF Design award 2021.

zdroj: www.ifworlddesignguide.com

Výsledná krabička má rozmery 124×85 mm a pohodlne sa vmestí kamkoľvek. Vyrába sa v 4 farebných variáciách-bielej, ružovej, šedej a tmavomodrej. Túto sadu si možno zakúpiť za necelých 60 dolárov.

zdroj:www.bungu.plus.co.jp