V poslednom období sa zvyšuje dopyt po kvalitnom prostredí na vzdelávanie a výchovu detí. Dôležitosť tejto témy vyzdvihlo aj tohtoročné odovzdávanie cien CE ZA AR, kde bola základná škola Guliver nominovaná v kategórii Fenomény architektúry hlavne pre to, že išlo o nevšednú typológiu a to práve školskú. Interiéry škôl na našom území potrebujú pozornosť. Poďme sa inšpirovať interiérovým návrhom od našich východných susedov.

Ukrajinský ateliér SVOYA začala svoju cestu v tejto oblasti návrhom interiéru Hello Baby. Toto detské centrum sa nachádza na prvom poschodí obytného komplexu v centrálnej časti mesta Dnipro. Pôvodne bolo úlohou architektov vytvoriť nový doplnkový priestor pre už existujúce centrum s vlastnou identitou. Počas samotného procesu návrhu však centrum prešlo aj marketingovou renováciou- vznikol nový názov a značka a to podľa nového konceptu dizajnu. Detské centrum Hello Baby má rozlohu 517 m2 a jeho súčasťou je recepcia, minikaviareň, predajňa produktov v dizajne centra a samotné vzdelávacie časti centra.

Do centra sa dostaneme dlhou chodbou, ktorá ale slúži aj na vzdelávanie a hranie pretože obsahuje množstvo hlavolamov. Okrem toho je vybavená aj vkusným sedením. Zaujímavosťou je aj telocvičňa prístupná z recepcie, ktorá funguje nielen pre deti ale tiež aj pre rodičov. Samozrejme návrh obsahuje učebne, ktoré sú variabilné a možno pracovať s ich usporiadaním podľa zámeru vyučovania. Centrum má aj vlastnú hudobnú či kreatívnu miestnosť. Príjemná farebnosť a dizajnová prepojenosť jednotlivých častí centra vytvára jedinečný priestor.

Na úspech detského centra Hello Baby nadviazal projekt súkromnej základnej školy Hello School, ktorý vznikol takisto v meste Dnipro. Škola má rozlohu 282 m2. Pri dizajnovom návrhu sa architekti snažili dodržiavať obdobný koncept ako pri Centre Hello Baby len s dospelejšími atribútmi. Prispôsobili tomu farebnosť aj novú funkcionalitu. Škola je viac menej autonómna, má vlastnú vstupnú časť, šatňu, chodbu na oddych, 4 triedy, jedáleň s kuchynkou, 3 kúpeľne a kabinety. Vďaka chodbe, ktorá spája centrum Hello Baby so základnou školou Hello School obe využívajú spoločnú telocvičňu, hudobnú a kreatívnu miestnosť.

Všetky triedy sú vybavené moderným nábytkom a vybavením. Škola sa snaží ponúknuť žiakom progresívny vzdelávací systém. Za povšimnutie stojí aj krásna grafika vyvinutá štúdiom &MO. Dokončovacie materiály boli vybrané podľa vysokej prevádzkovej záťaže a šetrnosti k životnému prostrediu.